2016. június 11.

Almás-kókuszos paleo sütemény (glutén-, tej- és cukormentes)


Az egyik pékség-hálózatnál kaphatóak nagyon finom paleo sütik, azok közül is a kedvencem az almás-kókuszos, amit megpróbáltam itthoni körülmények között is rekonstruálni.

Amiben biztos voltam, hogy van benne alma, kókuszreszelék, tojás és kókuszzsír, valamint xilit/eritrit, már csak a helyes arányokat kellett megtalálni. Erős a gyanúm, hogy útifű-maghéj is van a boltban kapható verzióban, de én ezt most kihagytam, mert szerintem anélkül is működik.

Hozzávalók: 5 közepes alma meghámozva, nagy lyukú reszelőn lereszelve, 6 közepes méretű tojás, 6 evőkanál eritrit, egy csipet só, 200 g kókuszreszelék, 100 g olvasztott kókuszzsír, 1 rúd vanília kikapart belseje, 1 teáskanál szódabikarbóna, 80 g mandulapehely.

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítem 200°C-ra, egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral
  • A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem 1 evőkanál eritrittel és a sóval
  • A reszelt almát, kókuszt, tojássárgákat, 5 evőkanál eritritet, vaníliát, kókuszzsírt és a szódabikarbónát összekeverem, majd először csak egy kevés fehérjehabot keverek bele, hogy fellazuljon az elegy, majd óvatosan beleforgatom a többi habot is
  • A tésztát a tepsibe simítom, megszórom a tetejét mandulapehellyel, és kb fél órán át sütöm.
  • Nyami, ráadásul bűntudat nélkül! ;)

Nincsenek megjegyzések: