2015. április 12.

Baingan Bharta és indiai fűszeres sült csirke


Ahogyan azt már sokszor leírtam itt a blogon, nagyon szeretem az indiai ételeket, gyakran szoktam rendelni, és itthon is elkészíteni. Nem lehet megunni. :)

Nővérkémhez hasonlóan én is imádom a padlizsánt, úgyhogy ma ebédre egy indiai (pandzsábi) vega padlizsános étel készült egyéni értelmezésben, a Baingan Bharta. Ez tulajdonképpen grillezett padlizsánt jelent fűszeres hagymás paradicsomos szószban, ami ráadásul paleo is, úgyhogy tiszta haszon! :) Mivel hús nélkül számomra nem élet az élet, készült hozzá egy Tikka jellegű fűszeres joghurtban pácolt sült csirke is - ez sajnos a joghurt miatt nem paleo, viszont gluténmentes.

Hozzávalók a padlizsánhoz: 2 közepes méretű padlizsán, 1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál indiai fűszerpaszta (ázsia boltban kapható), 3 evőkanál paradicsompüré, só, bors, olívaolaj/ghee/kókuszzsír, 2 db madárszem chili, opcionálisan egy kevés főzőtejszín.

Elkészítés:
  • A padlizsánokat megmosom, hosszában kettévágom, húsukat kissé bevagdosom, megsózom, és hagyom állni kb 1 órán keresztül, amíg kidobja a levét. Ekkor konyhai papírtörlővel felitatom róla a nedvességet, olívaolajjal bekent alufóliára fektetem a vágott felével lefelé, és 200°C-ra előmelegített sütőben megsütöm.
  • Ha megsült, a húsát kikaparom, és villával nagyjából összetöröm, félreteszem.
  • Egy serpenyőben olívaolajat/ghee-t/kókuszzsírt hevítek, megfonnyasztom rajta a préselt fokhagymát, és a felkockázott hagymát, hozzáadom a chilit, kissé megsózom.
  • Hozzáadom a fűszerpasztát és a paradicsomot, végül a padlizsánt.
  • Sózom, borsozom, ha szükséges, pici cukor/édesítő is kerülhet bele.
  • Aki nem paleózik, egy csepp főzőtejszínnel finomíthatja.
A csirkéhez a megsózott felkockázott húst csak be kell pácolni egy éjszakára 400 g natúr joghurt és 2 evőkanál indiai fűszerpaszta keverékébe, és jó forró sütőben megsütni.

Nincsenek megjegyzések: