2013. december 27.

A paleolit táplálkozásról

Régóta érik ez a bejegyzés.


Forrás: www.fitbomb.com
Tavaly ilyenkor próbálkoztam először a paleolit táplálkozással, több paleo recept is felkerült akkoriban ide a blogra. Sajnos akkor nem tudtam tartani, viszont kb. 1 hónapja kezdtem újra, ezúttal úgy tűnik, vagy legalábbis nagyon remélem, hogy sikerül véghez vinni, amit elterveztem.

Megpróbálom úgy összefoglalni, hogy mindenkinek érthető legyen... :) Mióta túljutottam a pubertáskoron, folyamatos súlyproblémáim vannak, gyakorlatilag azóta nonstop fogyókúrázom. Sajnos apukám alkatát örököltem, ezért szó szerint sanyargatnom kell magam, ha a manapság divatos nőideálnak szeretnék megfelelni. Ezt megtettem az esküvőm előtt, de mára már szerencsére sikerült eljutnom odáig, hogy nem az említett ideálnak, csupán saját magamnak kell, hogy megfeleljek (a férjem úgy szeret, ahogy vagyok).

Mint oly sok mindenkinél, a fő probléma az én esetemben is a terhességgel kezdődött. Említettem, hogy évek óta folyamatosan fogyókúrázom, és az évek során leginkább az extrém szénhidrátszegény diéta vált be - ez mint utóbb kiderült, rossz ötlet volt. Ennek az lett a következménye, hogy miután várandós lettem a kislányommal, és ismét a társadalmilag elfogadott étrendre tértem át, annak ellenére, hogy nem ettem sokat, nagyon rövid idő alatt nagyon sokat híztam (9 hónap alatt pontosan 30 kilót). A szakemberek ezt hívják úgy, hogy "jojó-effektus", bele is kerültem szépen a spirálba.

A kicsi lánykám születését követően kétségbeesetten próbáltam visszanyerni a régi alakomat, ugyanis a legnagyobb megrökönyödésemre eltűnt a testképem, vagyis csak csekély vizuális elképzelésem van arról, hogy jelenleg hogy nézhetek ki. Ez rettentően ijesztő állapot, leginkább miután az ember lánya kicsit kikukucskál a "csak a baba létezik" hozzáállásból. A következő sokk az volt, hogy nem válik be a régi módszerem, hiába sanyargattam magam, nem volt eredmény (aki már fogyókúrázott életében, pontosan el tudja képzelni, milyen érzés semmit sem elérni, holott a befektetett energiában nincs hiány). Továbbá egyéb tüneteim is megjelentek, jelezve, hogy megbomlott az egyensúly. Éreztem, hogy valamit radikálisan változtatnom kell.

A paleo úgy került az életembe, hogy megoldást keresgélve nekiálltam olvasgatni a neten. Tudom, tudom... rengeteg az áltudományos cikk, nehéz kiszűrni a hiteles forrásokat. Mégis tettem egy kísérletet, így találtam rá a paleolit táplálkozás alapelveire.

Ezen alapelvek - röviden - azt jelentik, hogy az emberi szervezet az evolúció során nagy valószínűséggel nem tudott tökéletesen alkalmazkodni a modern földművelés által bevezetett élelmiszerekhez (gabonák - glutén, tej és tejtermékek, magas keményítőtartalmú zöldségek, hüvelyesek, cukor), ezért ezeket ki kell hagynunk az étrendünkből az egészségünk érdekében. Az életmód elnevezéséből fakadó félreértések elkerülése végett hangsúlyozom, a táplálkozás modellje nem a paleolitikumban élő ősember étrendjéből (amit nyilvánvalóan senki sem tud pontosan rekonstruálni), hanem a jelenleg, napjainkban is élő természeti népek étrendjéből fakad. További feltétel, hogy olyan ételeket együnk, ami akár nyersen is fogyasztható. Kevesen tudják, hogy pl. a gabonafélék és sok hüvelyes termény nyersen igen káros...

Szeretném hangsúlyozni, hogy - megfelelő szakirodalmi ismeretek híján - nem vagyok 100%-ig meggyőződve az elmélet helyességéről (rajta vagyok :)), mindazonáltal a saját magamon tapasztalt eredmények magukért beszélnek.

A részletekről bizonyosan fogok írni később, de addig is az elért eredményekről:

- A leglátványosabb a fogyás, 1,5 hónap alatt 8 kg-ot fogytam, mennyiségi korlátozás és aktív sport nélkül;
- a bőröm teljesen radikális változáson ment keresztül, eltűntek a bőrhibák, pattanások, stb.
- a körmeimről eltűntek a fehér foltok (nem lenőttek, eltűntek.)
- a hajam dús és fényes lett
- sokkal jobban érzem magam a bőrömben.

A további pozitívumokról reprezentatív beszámolót néhány hónap elteltével tudok közölni. ;)

Folytatás majd következik! :) Addig is go paleo! ;)

Nincsenek megjegyzések: