2013. február 18.

Bőrös sült malaclapocka fűszeres chutney-val (paleo; tej-, glutén-, és cukormentes)


Magamtól sosem jutott volna eszembe, hogy bőrös malaclapockát süssek. Mivel Ausztriában rettentő drága a hús, a vasárnapi menüt nálunk általában az éppen aktuális húsakció alakítja. Ez most sem történt másként, ínycsiklandozónak ígérkező, előre pácolt, sütésre kész malaclapockát kaptunk igen kedvező áron, és hogy ne legyen olyan unalmas, valami fűszeres, de mégis gyümölcsös, édes-csípős mártást gondoltam hozzá. Először a hagymalekvár jutott az eszembe, de arra gondoltam, hogy chutney-t vagyis fűszeres gyümölcsös lekvárt még sosem csináltam... Itt az ideje kipróbálni! :)

A húst - amennyiben nem áll rendelkezésre előre pácolt verzió - előző este elő kell készíteni. A bőrét be kell vagdosni, vigyázva, hogy a húsba ne vágjunk bele. Aki szereti, fokhagymával megtűzdelheti. Sóval-borssal bedörzsölve, alufóliába szorosan becsavarva legalább 1 éjszakán át jó, ha pácolódik a hűtőben. Sütés előtt fontos, hogy a hús szobahőmérsékletű legyen, ezért 1-2 órával sütés előtt ki kell venni a hűtőből.

Hozzávalók a húshoz: 1,2 kg bőrös malaclapocka csont nélkül, pácolva, előkészítve, olívaolaj vagy mangalicazsír, babérlevél.

Elkészítés:
  • A sütőt 200°C-ra előmelegítem.
  • Előveszek egy tepsit, az aljára olívaolajat öntök, vagy néhány evőkanál mangalicazsírt teszek.
  • A húst a bőrös felével felfelé belefektetem a tepsibe, dobok mellé 1-2 babérlevelet.
  • Letakarom sütőpapírral, majd a tepsit jó szorosan befedem alufóliával.
  • Az egészet berakom a sütőbe, és azonnal mérsékelem a hőfokot 150°C-ra.
  • Így sütöm 3 teljes órán keresztül.
  • Ha letelt a 3 óra, leszedem a fóliát és a sütőpapírt, az alatta összegyűlt lével alaposan megkenegetem a húst, ismét 200°C-ra tekerem a sütőt.
  • A lével időnként kenegetve piros-ropogósra pirítom a bőrrel együtt a húst. (Esetleg sörrel is lehet locsolgatni ennél a fázisnál, de úgy már nem paleo!)
  • Miután megsült, kb. negyed óráig pihentetni kell.
  • Szeletelem, krumplipürével (paleósoknak párolt zöldséggel), és fűszeres chutney-val tálalom.
Hozzávalók a chutney-hoz: negyed ananász megtisztítva, nagyon apró kockákra vágva, 1 alma hámozva, kockázva, fél piros színű kaliforniai paprika felkockázva, 1 közepes fej hagyma, 1 cm friss gyömbér hámozva, reszelve, só, frissen őrölt bors, őrölt koriandermag, őrölt édesköménymag, őrölt chilipehely, méz, olívaolaj.

Elkészítés:
  • Egy serpenyőben olívaolajat hevítek, és üvegesre pirítom rajta az apró kockákra vágott hagymát.
  • Hozzáadom az apróra vágott gyümölcsöket, a paprikát, a gyömbért és a fűszereket.
  • Alacsony lángon összeforralom, a legvégén 2 evőkanál mézet keverek hozzá.
  • Melegen vagy hidegen is fogyasztható, sültekhez isteni!

Nincsenek megjegyzések: