2013. január 13.

Vadas


A karácsonyi őzből még felhasználás előtt félretettem egy darabot, és már akkor elhatároztam, hogy vadast fogok főzni belőle. Nem volt könnyű dolgom, mert a Medve kijelentette, hogy utálja a vadast, remélem sikerült meggyőznöm arról, hogy ez tulajdonképpen egy nagyon finom étel. Úgy készítettem el, ahogy Anyukám hajdanán, Ő mindig marhahúsból főzte. Hagyományos körete a zsemlegombóc, de nálunk ma nokedlivel került asztalra. (Aki paleózik, természetesen hagyja el a köretet és a tejfölt is én így tettem.)

Hozzávalók: 1 kg őz- vagy marhahús (comb, vagy lapocka), 1 kg őzcsont/marhacsont, 1 kg leveszöldség vegyesen, 1 fej vöröshagyma, mustár, balzsamecet, borókabogyó, babérlevél, egész bors, tejföl, olívaolaj+kókuszzsír.
A nokedlihez: liszt, só, tojás.

Elkészítés:
  • A húst előző nap bepácolom. A páchoz egy fazékba teszem a csontot, annyi vizet öntök rá, hogy ellepje, majd felforralom. Miután felforrt, leöntöm róla a vizet, újat töltök rá, és ismét felforralom. Közben megpucolom a zöldségeket, és nagyobb darabokra vágom, hozzáadom a csontos léhez. Beleszórom a fűszereket, sózom, puhára főzöm.
  • A húst egészben hagyva sózom-borsozom, majd belefullasztom a még forró páclébe. Egész éjszaka a spejz kövén hagyom a fazekat.
  • Másnap kihalászom a húst, felszeletelem.
  • Egy nagyobb serpenyőben felhevítem az olívaolajat és a kókuszzsírt, hirtelen megpirítom rajta a hússzeletek mindkét oldalát. A húst kiszedem, melegen tartom, amíg elkészül a szósz.
  • A páclét leszűröm, 3 deci levet félreteszek belőle (ez kell a szószhoz), a többit lefagyasztom, jó kis vadalaplé. :)
  • A zöldségeket tálba szedem, és a lé fokozatos hozzáadásával botmixer segítségével simára turmixolom.
  • A hús sütéséhez használt serpenyőbe öntöm, felforralom, balzsamecettel, mustárral, sóval ízesítem. (Megjegyzés paleósoknak: a bolti mustárban cukor van, így aki nagyon szigorúan betartja a "szabályokat", az cukormentes, esetleg házilag készített mustárt használhat, én ma a kompromisszumos megoldást választottam, és megettem így. :))
  • A hússzeleteket belerakom a szószba, és nagyon alacsony hőfokon főzöm 2 órát (vagy amíg a hús megpuhul).
  • Tejföllel, zsemlegombóccal, nokedlivel, vagy tésztával finom, ízlés szerint.

Nincsenek megjegyzések: