2012. december 24.

Pisztráng-paté uborkával és fokhagymás pirítóssal


Ezt a receptet az egyik osztrák élelmiszeráruház-lánc ingyenes konyhamagazinjában ("Frisch gekocht") találtam, és rögtön elhatároztam, hogy ezt készítem szenteste előétel gyanánt. A közvetlen közelünkben több pisztrángtelep is található, ahol ez a halfajta igen egyszerűen és rendkívül olcsón beszerezhető, akár füstölt verzióban is, a recepthez ez szükségeltetik.

Hozzávalók (4 személyre):
Paté:
1 mogyoróhagyma, 1/4 édeskömény-gumó, 1 kezeletlen héjú citrom, 400 g füstölt pisztrángfilé, 120 g créme fraiche, 1 ek kapor, metélőhagyma
Uborka:
1 kisebb kígyóuborka, 1/2 mogyoróhagyma, 2 ek fehérborecet, 1 kiskanál kristálycukor, 2 ek olívaolaj, só, frissen őrölt bors
Fokhagymás pirítós:
1/2 bagett, 2 ek olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, só (bevallom én most a hűtőpultban készen kapható fokhagymás-fűszervajas bagettet vettem, ami sütőben elkészíthető)

Elkészítés:
  • A patéhoz a mogyoróhagymát meghámozom, és nagyon apró kockákra vágom. Az édesköménnyel ugyanígy teszek. A citromot forró vízben megmosom, a héját finomra reszelem, kettévágom és az egyik feléből kifacsarom a levet. A pisztrángot kézzel apró darabokra tépkedem. Egy tálban összekeverem a hagymát, édesköményt, citromhéjat és -levet, és kb. 5 percig hagyom állni, amíg a hagyma meg nem puhul. Ekkor hozzáadom a créme fraiche-t, és jól összekeverem. A felaprított kaprot és metélőhagymát, majd a pisztrángot is hozzáadom, ízlés szerint sózom, alaposan elvegyítem. A hűtőszekrényben tálalás előtt még legalább 1-2 órát hagyom állni (de jobb egész éjszaka), ezalatt összeérnek az ízek.
  • Az uborkát vékonyra szeletelem. A mogyoróhagymát meghámozom és apróra vágom. Az ecetet, cukrot és olajat egy kis lábasban közepes hőfokon felhevítem, amíg a cukor fel nem oldódik. Ekkor hozzáadom a hagymát. Ízlés szerint sózom, borsozom, kicsit felfőzöm, majd lehúzom a tűzről, hozzáadom az uborkaszeleteket és hűlni hagyom.
  • A sütőt előmelegítem 180°C-ra. Elkészítem a bagettet a csomagolás szerint, sima bagett esetén olívaolajjal megcsepegtetve ropogósra kell sütni, majd egy félbevágott fokhagymagerezddel bekenni.
  • A patét kiveszem a hűtőből, a tetején eligazgatom az uborkaszeleteket, és a fokhagymás pirítóssal tálalom.

1 megjegyzés:

Éci írta...

ez nagyon jó! köszi! (a képért külön pluszpont, így kerek :))