2012. december 23.

Karácsonyi sütemények



***

Karamell-krokant cake pop

Nagyon sok helyen látok mostanában cake pop, vagyis sütinyalóka recepteket. Egy igazán univerzális édesség, bonbon is, süti is, nyalóka is! Jól el lehet vele szórakozni, ráadásul igazán mutatós, bár az elkészítése egy örökkévalóság, szóval csak mániákusok kezdjenek bele! :) Ezt a receptet szintén egy "Frisch gekocht" kiadvány ihlette, érdemes kipróbálni, mert igazi ízorgia (és kalóriabomba is egyben ;)).

Hozzávalók (30 cake pophoz):
Kevert tészta:
200 finomliszt, 100 g őrölt mandula, 3 teáskanál sütőpor, 150 lágy vaj, 100 g kristálycukor, 3 tojás, 1 jó nagy narancs
Karamell:
100 g kristálycukor, fél deci narancslé, 50 g vaj, 2 evőkanál tej
Krokant:
100 g egész törökmogyoró, 100 g kristálycukor, 400 g ét tortabevonó.

Elkészítés:
  • A tésztához előmelegítem a sütőt 180°C-ra, és kivajazok egy 26 cm átmérőjű tortaformát. A lisztet, mandulát elvegyítem a sütőporral. A vajat krémesre keverem a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat. A narancsokat forró vízzel alaposan megmosom, megtörlöm, a héját finomra reszelem, a levét kifacsarom. A cukros-tojásos vajhoz adom a héjat és a levet, végül hozzákeverem a lisztkeveréket is.
  • A tésztát az előkészített tortaformába simítom, és az előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt (vagy tűpróbáig) aranybarnára  sütöm. Kiveszem a formából, és rácson kihűtöm.
  • A karamellhez egy serpenyőben karamellizálom a cukrot, hozzáadom a narancslevet, és addig főzöm, amíg lekvár állagú nem lesz. Kicsit kihűtöm, és kézimixer segítségével belevegyítem az 50 g vajat és a tejet. A kihűlt sütit kézzel elmorzsolom, és a karamellbe vegyítem. A masszából kézzel 30 golyót formázok, mindegyiket egy hurkapálcára szúrom. Folpackkal bevont deszkára sorakoztatom, és egész éjszakára hűtőbe teszem a golyókat.
  • A krokanthoz a mogyorót durvára aprítom. A cukrot egy serpenyőben nem túl magas hőfokon karamellizálom. A mogyorót hozzáadom, és egy fakanállal addig keverem, amíg minden darabot bevon a karamell. Ha ez megvan, az egészet vékonyan egy sütőpapírra terítem, 30 perc alatt meg is keményedik. Késsel felaprítom.
  • A tortabevonót vízfürdőben folyamatos kevergetés mellett felolvasztom, a sütinyalókáimat belemártom, óvatosan addig forgatom, amíg minden négyzetcentiméterüket bevonja a csoki. Végül belehempergetem őket a krokantba, és egy darab hungarocellbe szúrom őket száradni, így nem borulnak fel.
***

Túrós linzer

Szintén Mester Kuktás recept. Nagyon szeretem a túróval készült tésztákat, csodásan omlóssá és lággyá teszi a sütit. Ízlés szerint bármilyen savanyú lekvárral (pl. szeder, vagy feketeribizli) lehet tölteni, én ezúttal az őzraguhoz is használt bodzalekvárral készítettem. Szerencse, hogy le tudtam fotózni, ugyanis miután nagy műgonddal megtöltöttem a linzerjeimet lekvárral, és tálcára pakoltam őket, sikerült az egész tálca süteményt elejtenem, így annak jó nagy része fotózásra alkalmatlanná vált. Hála Istennek az ízén nem rontott. ;)

Hozzávalók (1 nagy tepsi süteményhez):
25-25 dkg vaj, porcukor, túró és liszt, 2 tojássárgája, 1/2 citrom reszelt héja, tojás bekenni, leveles mandula megszórni, lekvár bekenni.

Elkészítés:
  • A lisztet a porcukorral együtt egy deszkára szitálom, a túrót áttöröm (vagy kapásból finomszemcsés túrót veszek ;)), hozzáadom a cukros liszthez, a vajat darabokra vágva a liszthalomhoz adom, és elmorzsolom vele. A vajas liszt közepébe mélyedést nyomok, ebbe teszem a tojássárgákat és a citromhéjat, gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrok, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe küldöm pihenni.
  • A sütőt előmelegítem 190°C-ra.
  • A tésztát lisztezett deszkán kb. fél centi vékonyra nyújtom, pogácsaszaggatóval köröket szúrok ki belőle, a körök egyik feléből kisebb köröket szúrok ki egy másik, kisebb pogácsaszaggatóval, hogy karikákat kapjak. A nagy tésztakörök szélét bekenem a felvert tojással, ráragasztom a karikákat. Ezeket szintén bekenem felvert tojással, majd megszórom leveles mandulával.
  • Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom, majd az előmelegített sütőben kb. 10-20 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
  • A lekvárt felforrósítom, hogy folyós legyen, még melegen a karikák közepébe töltöm.
  • Hagyom hűlni.
***

Stollen

Mivel az én drága férjuram nincs nagyon oda a bejgliért, Réka meg még nem nagyon ehet se diót se mákot, úgy döntöttem, hogy a németek és osztrákok hagyományos karácsonyi gyümölcsös kelt kalácsát, vagyis a Stollent fogom idén karácsonykor feltálalni. Találtam is egy allergénszegény, vegán receptet a legújabb Kochen und Küchében, ami annyira megtetszett, hogy itt is ezt teszem közzé. Ez a verzió nem tartalmaz tejet, tojást, vajat.

Hozzávalók (1 nagy, vagy 2 kicsi Stollenhez):
500 g finomliszt, 1 csomag szárított élesztő, 120 g cukor, 1 csipet só, 1 csipet őrölt kardamom, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 200 g növényi margarin, 250 g natúr szójaital, 100 g őrölt mandula, 150 g mazsola, 1-1 evőkanál kandírozott citrom- és narancshéj, 100 g natúr marcipánmassza, 2-3 evőkanál növényi margarin külön, porcukor a szóráshoz.

Elkészítés:
  • A kandírozott héjak és a mazsola kivételével a tészta összes hozzávalóját közepesen lágy tésztává dagasztom, lefedve kétszeresére kelesztem.
  • A sütőt előmelegítem 180°C-ra.
  • A marcipánt kis kockákra vágom, majd a mazsolával, kandírozott héjakkal együtt belegyúrom a megkelt tésztába.
  • A tésztából Stollent formázok, vagyis kissé kinyújtom, hosszában a közepén egy mélyedést készítek (pl. sodrófával), és a kalács egyik felét ráhajtom, hogy púpos legyen a teteje.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és az előmelegített sütőben 50-60 percig sütöm.
  • Ha megsült, jól kihűtöm. 2-3 evőkanál margarint megolvasztok, egy ecset segítségével alaposan bekenem vele a Stollent, végül bőségesen megszórom porcukorral.
  • Nagyon finom lesz, ha jól becsomagolva hűvös helyen feltálalás előtt néhány napig hagyjuk szottyadni. :)

Nincsenek megjegyzések: