2012. november 18.

Schinkenrahmspätzle (Sonkás-tejszínes nokedli)


Ez az étel már nem először készül nálunk, de csak most kerül fel a blogra. A nokedlit, vagy ahogy itt hívják, Spätzlé-t Ausztriában is nagyon szeretik, ugyanúgy mint nálunk. Itt azonban nem elsősorban köretként, hanem csőben sütve, főételként funkcionál. Többféle változata is van, én ezek közül ezúttal a sonkás-tejszínes variációt választottam.

Hozzávalók: 30-30 dkg rétes- és finomliszt, 4 tojás, só, 20 dkg sonka felkockázva, 150 g bacon csíkokra vágva, hagyma, fokhagyma, 250 g tejföl, 250 g tejszín, só, bors, olaj, frissen őrölt szerecsendió, friss aprított petrezselyem, 25 dkg reszelt gouda sajt.

Elkészítés:
  • Először a tejszínes mártást készítem el, amivel később össze fogom forgatni a nokedlit: olajat hevítek, erre rádobom a felaprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadom a sonkát és a szalonnát, az egész társaságot összepárolom. Hozzáöntöm a tejszínt és a tejfölt, fűszerezem sóval, borssal, szerecsendióval, forralok rajta még egyet. A végén aprított petrezselymet szórok bele.
  • Egy tálban összekeverem a kétféle lisztet, 1 evőkanál sóval, a tojásokkal, és kb. 2 dl vízzel nem túl kemény, de nem is túl lágy nokedlitésztát készítek.
  • Forrásban lévő vízbe szaggatom a nokedlit, ahogy feljön a víz felszínére, egy szűrőkanál segítségével egyenest a szószba szedem. Összeforgatom.
  • Egy tűzálló tálat kivajazok, belepakolom a keverék felét, a tetejét megszórom reszelt sajttal.
  • Erre jön a keverék másik fele, és a tetejére ismét sajt.
  • 200°C-os sütőben szép pirosra sütöm.
  • Tejföllel és aprított petrezselyemmel vagy metélőhagymával tálalom.

Nincsenek megjegyzések: