2012. november 11.

Márton-napi libasült


Nagyon régóta vágytam arra, hogy Márton napján libát készítsek, és ez a nap ma elérkezett! Mondjuk többedszerre határoztam el, hogy nem sütöm többé egészben a szárnyast, de ez a mostani kényszerhelyzet volt, ugyanis nem kaptunk libacombot, felvásárolták az osztrák népek, mire mi odaértünk. Egyébként vicces, mert magyar libát (v)ettünk! Akciós volt a Billában.

A libát alaposan megtisztítottam, és már előző nap bepácoltam a következő keverékbe:
2 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 1 dl száraz vörösbor, 2 gerezd fokhagyma és 1 fej vöröshagyma aprítógépben felaprítva, 1 csipet kakukkfű, majoranna.

A pácot némi gondolkodás után ma nem használtam fel teljes egészében, hanem fogtam a libát, és leforráztam, felitattam róla a nedvességet, bedörzsöltem sóval, borssal. Két jó nagy almát és két fej vöröshagymát nagyobb darabokra vágtam, fűszereztem, és a liba hasüregébe töltöttem. Közben előmelegítettem a sütőt 220°C-ra.

Egy nagyobb tepsibe kb fél liter vizet, és egy löttyintésnyi pácot öntöttem (ha nem lettem volna lusta a liba belsőségeiből alaplevet főzni, akkor azt használtam volna), és rácsot tettem bele. Erre a rácsra fektettem a libát a mellével lefelé. Magas hőfokon kezdtem a sütést 30 percig, ekkor mérsékeltem a hőt 175°C-ra, a mellével felfelé fordítottam a libuskát, beburkoltam alufóliával, és így sütöttem további 2 órán át. Az alatta összegyűlt levet időnként pótolni kell vízzel, vagy alaplével! Amint letelt a 2 óra, leszedtem a fóliát, és még további 30 percig pirítottam a libát, a lével sűrűn kenegetve. A sütési idő így összesen 3 óra volt, de ez kicsi liba volt, 3,2 kg-os. Normál méretű, 4 kg körüli liba esetében 4 óra a sütési idő!

Miután kihalásztuk az állatunkat a sütőből, a tepsiben összegyűlt levet átszűrtük, és miután leszedtük róla a zsírt, kissé beforraltuk (ebben a műveletben a Medve volt segítségemre).

Készen kapható krumpligombóccal, almás vöröskáposztával, a beforralt pecsenyeszafttal meglocsolva tálaltam.

Nincsenek megjegyzések: