2012. október 28.

Túrófelfújt gyömbéres grépfrútlekvárral


Könnyű desszertet szerettem volna mára, és erre a finomságra esett a választásom, amikor egy régi Mester Kuktát lapozgattam. Különösen felvillanyozott a gondolat, hogy külön lekvárt kell főzni hozzá, nem sűrűn csinálok ilyesmit ugyanis. Nem is tudom, miért, lehet hogy ezek után rá fogok szokni. :) Szóval, lelkesen rohantam is a BÓTba grépfrútot meg gyömbért venni, és már előző nap megfőztem a lekvárt.

Hozzávalók (500 gramm lekvárhoz): 4 db jól megtermett rózsaszín húsú grépfrút, 3 centi friss gyömbér meghámozva, szeletekre vágva, 25 dkg befőzőcukor.
Hozzávalók (6 db felfújthoz): 3 tojásfehérje, 2 tojássárgája, 5 dkg cukor, 20 dkg krémes túró, 4 dkg étkezési keményítő, 2 cl rum, vagy rumaroma.

Elkészítés: 
  • A lekvárt előző nap megfőzöm: A grépfrútokat meghámozom és kifilézem, felfogom a levét. A húsát apró darabokra vágom. A levet és a cukrot felforralom, hozzáadom a gyömbért és a gyümölcshúst, így főzöm további 10 percig. Steril befőttesüvegbe töltöm, jól lezárom, fejjel lefelé fordítom 5 percre. Újra a talpára fordítom, és dunsztban hagyom egész éjszakára. Minél lassabban hűl ki, annál jobb!
  • A felfújthoz először is vajjal kikenek 6 kis felfújtformát, és meghintem kristálycukorral. Beteszem a hűtőbe.
  • A sütőt előmelegítem 180°C-ra.
  • Kevés cukorral kemény habbá verem a tojásfehérjét.
  • Egy másik edényben habosra keverem a cukrot és a tojássárgáját.
  • Hozzáadom a túrót, a rumot és a keményítőt, majd újra habosra keverem.
  • Nagyon óvatosan beleforgatom a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  • A felfújtformákat félig töltöm a masszával.
  • Egy nagyobb tepsibe állítom a formákat, és a tepsibe forró (de nem forrásban lévő!) vizet töltök.
  • Az egészet betolom az előmelegített sütőbe és 20 perc alatt készre sütöm.
  • Langyosan tálalom a grépfrútlekvárral.
Legközelebb ki fogom próbálni ennek az édességnek a light változatát is. Ha sikerül, update-elem ezt a receptet! :)

Nincsenek megjegyzések: