2012. szeptember 23.

Tapas-vacsora: kolbászos garnéla és patatas bravas


Ezzel a vacsorával várom A Zuramat, aki egy hét távollét után ma este érkezik haza. Budapesten annak idején szívesen jártunk tapast enni a Kálvin téren lévő tapas bárba, az ottani kedvenceink közül próbáltam reprodukálni kettőt: Gambas con chorizo és Patatas bravas. Régi vágyam elutazni Spanyolországba, többek között tapasozni is. :)

Kissé szokatlan párosítás a kolbász és a garnélarák, eleinte én is kétkedve fogadtam, de aztán nagyon megszerettem. Sajnos chorizo-t nem kaptam, sőt, igazából egyelőre még nem is nagyon jöttem rá, hogy Klagenfurtban és környékén hol kapható ilyesmi... Szóval igazából Gambas con Landjägerwurst készült. :)) A fentiekből következik, hogy friss garnélát sem tudtam szerezni, de nekünk mezei népeknek a fagyasztott is megfelel, így azt használtam. (Nem mellesleg nem nagyon szeretek garnélát pucolni, eddig egyszer próbáltam életemben, de az elég is volt!)

A recept tulajdonképpen megegyezik a Gambas al ajillo, vagyis a fokhagymás garnélarák leírásával, mindössze kolbászt kell hozzáadni. Ez egyébként az egyik klasszikusnak számító tapa, valamint az elkészítése is rendkívül gyors és egyszerű.

Hozzávalók a garnélához: 250 g tisztított óriásgarnéla, 4 jó nagy gerezd fokhagyma, fél deci extra szűz olívaolaj, 1 kiskanál szárított chilipehely, 40-50 g chorizo (vagy egyéb kolbász opcionálisan), fél deci száraz sherry, vagy ennek hiányában fehérbor.

Elkészítés:
  • Serpenyőben olívaolajat hevítek.
  • Hozzáadom a préselt fokhagymát, a chilipelyhet, felszeletelt kolbászt.
  • Nem túl magas lángon addig kevergetem, amíg a fokhagyma kissé megpirul.
  • Hozzáadom a rákokat, a sherryt/bort, és néhány perc alatt puhára főzöm őket. Ezalatt szép rózsaszínűek lesznek, és bekunkorodnak.
  • Sózni nem kell, a kolbász elég sós, kis frissen őrölt feketeborsot lehet rá tekerni.
  • Aprított petrezselyemmel megszórva tálalom, bagett jár hozzá (ezzel lehet tunkolni a finom szaftot!)

***

A másik kedvencem, amit ma elkészítettem, a Patatas bravas, vagyis olívaolajban sült krumpli pikáns paradicsomos-paprikás szósszal. Sajnos a krumpliból nem ehetek, főleg este, de a szósz sült zöldségekkel is nagyon finom, bár úgy nem autentikus.

Hozzávalók a krumplihoz: krumpli, olívaolaj, só, a szószhoz: 1 fej vöröshagyma aprítva, 3-4 gerezd fokhagyma aprítva, só, frissen őrölt bors, olívaolaj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, tabasco vagy egyéb nagyon csípős chiliszósz ízlés szerint, 500 g konzerv aprított paradicsom, majonéz.

Elkészítés:
  • Serpenyőben olívaolajon puhára párolom a hagymákat, sózom, borsozom.
  • A tűzről lehúzom, hozzákeverem a fűszerpaprikát.
  • Belezuttyantom a paradicsomot is, hozzáadom a csípős szószt, és immár újra a főzőlapra téve ;) forralok rajta egyet.
  • Ha savanyú, kicsi cukrot adok hozzá.
  • Lehúzom a tűzről, és hagyom hűlni egy kicsit.
  • Botmixerrel homogénre turmixolom, amennyire csak lehet.
  • 2 evőkanál majonézzel krémesítem, de ez a lépés opcionális!
  • A krumplit megmosom, meghámozom, karikákra szeletelem, konyhai papírtörlővel leitatom róla a nedvességet.
  • Olívaolajat hevítek egy serpenyőben (ne legyen túl forró, mert odaég).
  • Szép pirosra sütöm a krumplikarikákat.
  • Papírtörlőn lecsepegtetem, sózom.
  • A szósszal nyakonöntve tálalom.
Ez az egész tapas-kombó könnyű száraz fehérborral, esetleg száraz prosecco-val csúszik nagyon jól! :)

Nincsenek megjegyzések: