2012. szeptember 6.

Kärtner Kasnudeln - Karintiai töltött tészta

Kärtner Kasnudeln
(Forrás: http://madonna.oe24.at/Diaet/Die-besten-Klassiker/1284157)
Legnagyobb sajnálatomra nem tudom saját képpel prezentálni a következő receptet, úgyhogy a neten kerestem egy olyat, ami a leginkább hasonlatos ahhoz, amit ma alkottam. :)

Nos tehát ma egy igazi karintiai klasszikust készítettem, Kärtner Kasnudelt. Ha létezik igazán hagyományos karintiai kaja, akkor ez az! Az elkészítése egyszerűnek tűnik, de egyáltalán nem az, majd részletezem, miért.

A Wikipédia szerint karintiában többféle töltött tészta létezik: a "Kasnudel" túrós-krumplis töltelékkel, húsos, vargányás, de édes töltelékkel is készítik. Talán a legismertebb ezek közül a túrós-krumplis változat. Ennek a hagyományos tésztának - a tölteléken kívül - a legfontosabb része a csipkézett ("gekrendelt") széle, ami nem csak lezárásra, hanem díszítésre is szolgál. Bevallom, jó pár tésztát meg kellett csinálnom, mire nagyjából sikerült megcsipkéznem a szélét, de még így is elég béna lett... :)) Azt hozzá kell tennem, nem növelte az esélyeimet, hogy közben az örökmozgó, kíváncsi 16 hónapos kislányom sikítva rángatta a lábam, mert nem tetszett Neki, hogy nem Vele foglalkozom. :))) Mindenesetre találtam egy videót arról, hogyan csinálják a profik:


A "Kasnudel" töltelékét hagyományosan mentával és turbolyával ízesítik, de kerül(het) bele még petrezselyem, majoranna, esetleg snidling is. Álljon tehát itt egy alaprecept, ami a Sacher szakácskönyvből való.

Hozzávalók (16 darabhoz): 30 dkg finomliszt, 3 tojás, 1 tk só, 4 ek víz, 20 dkg lisztes burgonya, 250 g szemcsés túró, 1 evőkanál frissen aprított mentalevél, 1 evőkanál aprított turbolya, petrezselyem, majoranna, só, frissen őrölt bors, 100 g vaj.

Elkészítés:
  • A lisztet deszkára szórom, hozzáadom a sót, a tojásokat és a vizet. Közepesen kemény tésztává gyúrom, és 1 órán át folpackba csomagolva hagyom állni.
  • A krumplit sós vízben héjában megfőzöm. Ha megpuhult, meghámozom, és még melegen villával összetöröm.
  • Hozzáadom a túrót, sót, borsot, zöldfűszereket és jól összekeverem.
  • A tésztát vékonyra nyújtom, kb. 10 cm átmérőjű köröket szaggatok belőle.
  • A körök közepére 1 púpos evőkanálnyit pakolok a töltelékből, jól összenyomogatom a szélét (vagy a fenti videóról ellesett technikát megpróbálom alkalmazni - kevés sikerrel :)))).
  • Bőséges, lobogó vízbe fullasztom a töltött tésztáimat, és 10 percig főzöm. Ha megfőtt, tálba/tányérra szedem.
  • A vajat kissé barnára pirítom, rálocsolom a tésztákra.
  • Zöldfűszerekkel megszórva tálalom.
Rékának nem ízlett... Kiköpködte a földre, majd a maradékot egyenletesen szétkente az etetőszékén, a ruháján, az arcán, a haján. :))) Szerintem amúgy nagyon finom, isteni ízt ad neki a menta. Próbáljátok ki!

1 megjegyzés:

Miner.hu írta...

Szia! Gratulálunk, ma tied a nap receptje a Gasztro Miner Facebook-oldalán: www.facebook.com/gasztro.