2012. június 23.

Csirkemell tökmagos bundában krumplisalátával


Immár 10 napja, hogy elköltöztünk Ausztriába kis családommal. Elhatároztam, hogy ki fogom próbálni az itt divatos kajákat, és itt a blogon is megosztom Veletek, mi lett a végeredmény. :) Elsőként egy nem túl bonyolult, de mégis nagyon finom fogást néztem ki a Kärtner Küche című szakácskönyvből. Az aprított tökmagba panírozott hús valójában nem is annyira karintiai, mint stájer eredetű, de itt is nagyon szeretik, sőt mi több, a boltban készen kapható az aprított tökmag-panír. Köretként az országszerte nagyon népszerű "Erdäpfelsalat", vagyis krumplisaláta került az asztalra, ezt a Sacher szakácskönyvben található alaprecept szerint készítettem el.

Hozzávalók a húshoz: 1 kg csirkemell filé kissé kiklopfolva, vagy szeletekre vágva, 3 tojás, 3 evőkanál rétesliszt, 1 kiskanál mustár, só, frissen őrölt bors, citromlé, 150 g aprított tökmag, olaj a sütéshez.

  • A húst szeletekre vágom, kissé kiklopfolom, megsózom.
  • Egy tálban habverővel összedolgozom a tojásokat sóval, citromlével, mustárral,  borssal, végül hozzáadom a lisztet és tésztává keverem.
  • A csirkedarabokat belemártom a tésztába, végül meghempergetem az aprított tökmagban.
  • Felhevített olajban kisütöm, konyhai papírtörlőn lecsöpögtetem.
  • Krumplisalátával tálalom.
Hozzávalók a krumplisalátához: 1 kg krumpli (én újkrumpliból csináltam), 1 jó nagy fej lilahagyma, olaj, 1/2 liter víz, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál cukor, 5 evőkanál fehérborecet, só, bors, szalonnakocka.

  • A krumplikat megsikálom, és sós vízben egészben megfőzöm.
  • Egy lábasban összekeverem a mustárt, ecetet, cukrot, felöntöm a vízzel, és felfőzöm.
  • Amikor a krumpli megfőtt, még melegen karikákra vágom, nyakonöntöm egy kis olajjal.
  • Rácsorgatom a salátalevet is, és hagyom szottyadni kb. fél órán át.
  • Hozzáadom a hagymát is, és még langyosan, szalonnakockával megszórva tálalom.
  • Ez a recept még számtalan módon variálható (fokhagyma, pirított szalonna, esetleg tökmagolaj hozzáadásával pl.)
Jó hidegre lehűtött osztrák fehérbort (zöldveltelinit :)) ittunk mellé.

Nincsenek megjegyzések: