2012. január 9.

Tönköly fusilloni tejszínes-paradicsomos csirkével

Már egy hete sikeresen életmódot váltottunk, sőt, már fogyni is sikerült mindkettőnknek! ;) Az első lépés - nevezetesen, hogy egyáltalán elkezdtük - megvolt, már csak folytatni kéne.

Réka baba még mindig anyatejes, ezért fokozottan oda kell figyelnem, nehogy túl kevés kalóriát vigyek be, mégse legyen egészségtelen. Amíg el nem választja Magát a Kisasszony, addig mindenképpen mellőzöm a fehérlisztet és a cukrot, zsírt.

Örömmel fedeztem fel, hogy az egyik közeli diszkontban bio teljes kiőrlésű tönkölytészták kaphatók, nosza szóltam is a Medvének, hogy hozzon. Először sima, lájtos bolognait akartam csinálni, de aztán ez lett belőle.

Hozzávalók: 1 kg csirkemell filé, 4 szép szál újhagyma, 2 kövér gerezd fokhagyma, 2 doboz hámozottparadicsom-konzerv, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 dl 10%-os zsírtartalmú főzőtejszín, frissen őrölt feketebors, szerecsendió, őrölt bazsalikom, nyírfacukor (xilit), olívaolaj, teljes kiőrlésű tönkölytészta.

  • Felteszek főni vizet a tésztának, ha felforrt, olívaolajat és sót teszek bele, végül kb. 10 perc alatt készre főzöm a tésztát, leszűröm.
  • Amíg felforr a víz/fő a tészta, egy nagy serpenyőben olívaolajat hevítek, hozzáadom az aprított újhagymát és az áttört fokhagymát, puhára párolom.
  • Az apró kockákra vágott csirkemellet is a serpenyőbe rakom, megborsozom, addig kavargatom, amíg elveszíti a színét, aztán sózom.
  • Belezuttyantom a paradicsomot és a pürét, forralok rajta egyet.
  • Végül hozzáöntöm a főzőtejszínt is, aztán jöhetnek a fűszerek és - ha savanyú - a xilit.
  • Kevergetve addig főzöm, amíg magától besűrűsödik (alacsony zsírtartalmú tejszín esetében ez nem feltétlenül következik be, ekkor rá lehet segíteni egy kis keményítővel ;)).
  • A kifőtt tésztára kanalazom a szószt, újhagyma-karikákkal díszítem.

Nincsenek megjegyzések: