2012. január 16.

Töltött gomba




Ez a cuki töltött gomba vacsorára készült. Egy 2008 novemberi Morrisons Magazine hasábjain talált recept adta az ihletet.

Hozzávalók: 6 portobello gomba (én most ennek híján sima sampinyongombából vettem 12 darabot), 2 ek olívaolaj, 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd áttört fokhagyma, 1 piros chili apró darabokra aprítva, 1 ek liszt, 1,5 dl tej, 15 dkg reszelt edámi sajt, 1 közepes tojás sárgája és fehérje szétválasztva, 4 ek aprított petrezselyem (az eredeti recept koriandert ír, de én most "hazaibb" ízekre vágytam), só, bors, rucola a körítéshez.

  • Előmelegítem a sütőt 200°C-ra.
  • Megmosom a gombákat, kiszedem a tönköket és felaprítom, majd félreteszem őket.
  • A gombafejeket enyhén sózom, és bekenem az aljukat olívaolajjal. Tepsibe ültetem őket.
  • A maradék olívaolajat serpenyőben felhevítem, enyhén megdinsztelem rajta a vörös- és fokhagymát, majd hozzáadom az apróra vágott tönköket és a chilit, sózom, borsozom, puhára párolom.
  • Hozzáadom a lisztet, és 1 percig kevergetve sütöm tovább.
  • Beleöntöm a tejet, és addig keverem, amíg kissé besűrűsödik.
  • Hozzáadom a tojássárgáját és a sajtot.
  • A tojásfehérjét kemény habbá verem.
  • Az egész keveréket lehúzom a tűzről, és óvatosan beleforgatom a kemény habbá vert fehérjét.
  • A tölteléket a gombafejekbe kanalazom, és 20 percig sütöm.
  • Rucolával a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések: