2012. január 6.

Narancsos ischler



Ez a sütemény szilveszterre készült, egyben hosszú időre az utolsó csokis-cukros-fehérlisztes édesség, újévi fogadalom történt, vagy mi... ;)) Ja, és inkább nem részletezem, hogy nézek ki a szülés után. ;( A lényeg, hogy az ischlert mindig 1 nappal korábban készítem, hogy igazán finom legyen a tészta.

Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 20 dkg finomliszt, 15 dkg darált mandula, 20 dkg vaj vagy margarin, 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, csipetnyi só, fél narancs reszelt héja, narancslekvár, 200 g jó minőségű étcsokoládé +10 dkg vaj, pár csepp narancsolaj.

Elkészítés: A mandulát héjastul a porcukorral együtt késes aprítóban finomra aprítottam, hozzáadtam a szitált lisztet és a sót, belekockáztam a vajat és elmorzsoltam a liszttel, végül hozzáadtam a tojássárgákat és a reszelt narancshéjat. Hideg kézzel, gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrtam, majd folpackba csomagolva 1 órán át hagytam a hűtőben pihenni. Az 1 óra leteltével a tésztát kb. 4 mm vastagra nyújtottam és szívecske formájú kiszúróval kiszaggattam (persze más formájúval is lehet, de a kerek olyan uncsi! ;)), sütőpapírral kibélelt tepsiben 200°C-os sütőben világossárgára sütöttem. Fontos, hogy ne piruljon meg, mert akkor törik. Két-két darabot narancslekvárral összeragasztottam, és deszkán, folpackkal letakarva egy éjszakán át szottyasztottam - így lett igazán puha és omlós a tészta. Másnap az étcsokit vízfürdő felett a vajjal együtt vízfürdő felett megolvasztottam, és pár csepp narancsolajat is csöpögtettem volna bele, ha lett volna itthon. :)) A lekvárral töltött, immár szépen megszottyadt ischlereket belemártottam, és hagytam megszilárdulni. Narancshéjjal díszítettem.

1 megjegyzés:

Ildi írta...

a távoli rokon nagyon örül :)
Üdv ismét a fedélzeten ;)