2012. január 6.

Babakeksz (tej-, cukor-, és tojásmentes)

Kicsi lányom 8 hónapos lesz holnapután, és az ilyen nagylányok már babakekszet rágcsálnak. Megjegyzem, már van is mivel, hiszen 4 foga van! :)

Körülnéztem a babakeksz-piacon, és megállapítottam, hogy nem kapható olyan termék, amely minden szempontból megfelel az én igényeimnek. Mindegyik tartalmaz vagy tojást, vagy teljes tejet, vagy cukrot, vagy hidrogénezett növényi zsírt. Vagy ezek tetszőleges kombinációját. Mivel Réka anyatejes, ezért fokozottabban odafigyelek arra, hogy milyen szilárd ételt kap. Végül úgy döntöttem, magam állok neki a keksz elkészítésének.

Ihletet Flat Cat nagyon jó receptjéből merítettem, az összetevőkön eszközöltem pár apróbb változtatást.

Hozzávalók 1 kisebb tepsihez: 10 dkg bio tönköly rétesliszt, 1,5 dkg fruktóz, 30 ml bio repceolaj (Omega-3 zsírsav tartalma miatt ideális választás!), negyed hámozott, finomra reszelt bio alma, késhegynyi foszfátmentes borkő sütőpor, bio bourbon vanília őrlemény, 8 hónapos kor után akár 1 membránjától megfosztott tojássárgája is mehet bele - a tojásos verziót még nem próbáltam ki, de tudósítok majd, hogy hogy sikerült!

Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrtam, és a tésztát Flat Cat utasítása szerint 20 percig pihentettem. A sütőt előmelegítettem 180°C-ra, a tésztát kb. 3 mm-esre nyújtottam, saját magam által készített, babapiskótára hajazó sablont késsel körbevágtam, így cuki kis kekszeket kaptam. Sütőpapírral bélelt tepsiben negyed óra alatt sültek meg a kekszek.

Egyszerre csak ilyen kis adagot sütöttem, ennek is a java része a földön végezte nyállal átitatva, meg egyébként sem szívesen tárolnám huzamosabb ideig.

Fontos, hogy sose hagyjuk egyedül a babát a keksszel, mert - ugyan elég jó tömör tészta, én csak a kép kedvéért morzsáltam így össze - a nagyobb darabokat félrenyelheti! Rékánál nem volt ilyen probléma, szépen elszopogatta, nagyon tetszett Neki, hogy egyedül ehet! Persze azért jobb az óvatosság. ;)

Nincsenek megjegyzések: