2009. augusztus 16.

Eperlekváros kifli

Nagyon dühös vagyok, mert a fényképezőgépemmel egyszerűen már nem lehet normális fotót csinálni... nem mintha eddig lehetett volna, de mivel az objektívet semmilyen módszerrel nem lehet letakarni, a legnagyobb elővigyázatosság ellenére összekarcolódott. Emiatt minden kép homályos. Meg persze fotózni sem tudok, de ez nem is fotóblog ugyebár... Többek között ez is az oka annak, hogy újabban kevesebbet postolok...

Node - a vacak kép ellenére - a kifli maga isteni finom lett!! Volt még egy fél üveg maradék light eperlekvárunk, és úgy döntöttem kiflibe töltöm, ahogyan Anyukám csinálta nagyon rég... A tőle kapott receptet használtam, némi módosítással.

Hozzávalók: 50 dkg szitált finomliszt, 10 dkg cukor, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 tojás, 20 dkg vaj, eperlekvár.

Elkészítés: az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttattam. A lisztet deszkára szórtam, hozzáadtam a citromhéjat, a cukrot és a sót, az apróra darabolt vajat kézzel elmorzsoltam benne. Egy mélyedést alakítottam ki a kupac közepén, ebbe ütöttem a tojást, azzal is összedolgoztam picit, végül belekerült az élesztő is. Sima tésztává gyúrtam az egészet, majd letakarva 1 órán keresztül pihentettem. Legvégül nagy korongot nyújtottam a tésztából és 12 egyenlő cikkelyre vágtam. A cikkelyekre 1-1 kanál eperlekvárt tettem, és a szélesebbik oldaluknál kezdve kiflivé tekertem őket. Jól lenyomkodtam a széleket, nehogy kifolyjon a lekvár. 200°C-ra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt elkészül.

Nincsenek megjegyzések: