2009. június 21.

Coca de tomate - spanyol paradicsomos lepény

Megint blogolok, juhúúú!! :) De jó érzés! Ezúttal egy újabb kedvencemet készítettem el a Medvének eredeti, magamnak lightos recept szerint. Az alaprecept - amelyen még a Tesóm eszközölt kisebb-nagyobb változtatásokat - a Mester Kukta egy nagyon régi számából való, sajnos nem tudom melyikből, mert csak egy fénymásolatom van a receptről.

Hozzávalók a tésztához: 70 dkg sima liszt, 1/2 teáskanál só, 4 tojás, 4-5 evőkanál olívaolaj, kb. fél üveg világos sör. (A light verzióhoz a fenti adag felét használtam - a sima liszt helyett teljes kiőrlésű bio tönkölybúzaliszttel!)

Hozzávalók a töltelékhez: 1 kg paradicsom, 30 dkg hagyma, 4 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 2 zöldpaprika, egy közepes doboz tonhalkonzerv, só, bors, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál kristálycukor. (Light verzió: fél adagot készítettem, a cukrot kihagytam, és édesítőszerrel ízesítettem a tölteléket.)

A szitált lisztből a tojásokkal, sóval, olajjal, sörrel puha tésztát gyúrtam. 2 gombócot formáztam belőle, és fél órát hagytam pihenni. Ugyanezt tettem a teljes kiőrlésű verzióval is. A paprikát megmostam, vékony csíkokra vágtam. A fokhagymát megtisztítottam, apró darabokra vágtam. A hagymát megpucoltam, felkockáztam, és némi olívaolajon felraktam a tűzre dinsztelődni. A paradicsomot leforráztam, majd megnyúztam, a tonhalakat lecsepegtettem.

A sima verziónál a hagymát cukorral kell karamellizálni, a light verziónál ez a lépés kimarad, itt édesítővel lehet elérni a kívánt ízhatást. Ha aranysárgára pirult a hagyma, hozzáadtam a paprikát, paradicsomot, sót, borsot. Így főztem kb. negyed óráig, majd belekevertem a petrezselymet és tonhalat is. Hagyam kihűlni a tölteléket. Egy belisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtottam a sima tésztát, kibéleltem vele a tepsi alját, rásimítottam a tölteléket, majd a másik kinyújtott tésztagombóccal beterítettem. Felvert tojással bekentem a tetejét, és kb. 210°C-ra előmelegített sütőben fél óráig sütöttem. A light verziót 26 cm-es kapcsos tortaformában sütöttem, pont ennyire elég a fél adag. Vigyázat! Hagyni kell kihűlni szeletelés előtt, különben atomjaira esik szét!

Könnyű vörösborral, vagy roséval nagyon finom!

5 megjegyzés:

fakanal írta...

bizony jó, hogy újra blogolsz! Muszáj bele tonhaaaaaaaaaaaaaaal?:/

Scamorza írta...

a tonhal a lényeg! :)))

fakanal írta...

Kár, a pasijaim rühellik:) ki fogok találni vmi mást, mert annyira jól néz ki, hogy muszáj lesz megsütnöm.

Scamorza írta...

:))) szerintem azt is lehet hogy simán kihagyod belőle a halat, vagy darált csirkehússal tudnám még elképzelni... Lehet hogy ki is próbálom majd! Amúgy a Medve is utálja (elvileg :)) a tonhalat, ezt mégis megeszi, méghozzá nagyon jó étvággyal! ;)

fakanal írta...

Eh, ezekkel a medvefélékkel csak a baj van, de milyen unalmas lenne az élet nélkülük! A csirkehús (depláne marhahús!) jó ötlet.