2009. február 8.

Tejfölös pogácsa

Ma nem főztem, hanem kínai kaját rendeltünk :)) azt meg inkább nem teszem fel ide hehe. Mégse bírtam ki "alkotás" nélkül, a Medve régóta rágja a fülemet hogy süssek Neki pogácsát, úgyhogy megsütöttem a kedvencemet. Sajnos én csak 1 darabot ettem belőle (a fogyókúra kellős közepette ugyebár...). A recept Anyukám kézzel írott szakácskönyvéből való.

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 1 kis poharas tejföl, kevés tej, csipet cukor, 3 dkg élesztő, 2 tojássárgája + fehérje kenni, kb. 1/2 kg szitált finomliszt, másfél evőkanál só, 15 dkg reszelt sajt.

Elkészítés: a vajat kikevertem a tojássárgákkal, hozzáadtam a tejfölt, a sót, a langyos-cukros tejben felfuttatott élesztőt, végül a lisztet. Nem túl kemény tésztává gyúrtam az egészet. Kinyújtottam, és összehajtogattam úgy, hogy a tészta középvonaláig behajtottam a két szélét, elforgattam 90°-kal és megismételtem a mozdulatot. Negyed órára hűtőbe raktam. Még kétszer ismételtem a hajtogatást (és a negyed órás hűtőben pihentetést). A legvégén összegyúrtam, ujjnyi vastagságúra nyújtottam, egy késsel bevagdostam a tetejét, kiszaggattam, tepsibe raktam. A tojásfehérjével megkentem a tetejét, reszelt sajtot szórtam rá, 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöttem.

Annyira belejöttem a fényképezésbe, hogy közben a második adagot simán sikerült odaégetnem... :)))))

1 megjegyzés:

Neguilla írta...

Milyen furi....:-) Én is pogácsát csináltam.Csak én káposztásat..._