2009. január 12.

Stíriai metélt

Gyermekkorom kedvenc desszertje. Nagymamámról elég halványak az emlékeim sajnos (9 éves voltam amikor meghalt szegény), de a mai napig emlékszem a stíriai metéltjére... :)

A recept Túrós Lukács: Lányok és asszonyok szakácskönyve c. alapművéből való.

Hozzávalók: 40 dkg áttört/finom túró, 4 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 2 dl tejföl, fél citrom reszelt héja, fél csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, rumos baracklekvár.

Elkészítés: A túrót drótszitán áttörtem, hozzáadtam 1 tojássárgáját, 1 evőkanál porcukrot, megsóztam és annyi liszttel gyúrtam össze, amennyit könnyedén felvesz. Lisztezett deszkán néhány milliméter vastagságúra kinyújtottam és vastagabb metélt formára összevágtam. Sós, olajos vízben kifőztem, leszűrtem. Egy tepsit vajjal kikentem, a megmaradt vajat a három tojássárgájával és 10 dkg cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a citromhéjat, a mazsolát, és a 4 tojás fehérjéből 5 dkg cukorral vert kemény habot és a tejfölt, majd ebbe a masszába kevertem a kifőtt tésztát. Az egészet belesimítottam a tepsibe, nem túl forró sütőben pirosra sütöttem. Csak akkor szeletelhető, ha már kihűlt. Rumos baracklekvár jár hozzá.

Nincsenek megjegyzések: