2009. január 12.

Profiterol

Régóta ígértem a Medvének, és a római utazás alkalmával eldöntöttem hogy karácsonykor végre csinálok.

Igazából nagyon könnyen elkészíthető édesség, az égetett tésztára kell odafigyelni. Ehhez Anyukám régi kézzel írott szakácskönyvéből vettem a receptet.

Hozzávalók az égetett tésztához: 20 dkg rétesliszt, 15 dkg vaj, 2 dl víz, 1 ek porcukor, 1 csapott evőkanál sütőpor, 6 egész tojás.

Elkészítés: A vizet és a vajat felforraltam egy lábasban, majd forrás közben beleszórtam a lisztet. Mérsékelve picit a lángot, addig kevertem egy fakanállal, amíg gombóccá nem állt össze az egész (közben arra is figyeltem hogy ne váljon aktív szénné az alja :)). Lehúztam a tűzről, és egyenként beledolgoztam - immár robotgép segítségével - a tojásokat. Legutoljára a cukrot és a sütőport adtam hozzá. Egy evőkanál segítségével sütőpapírral bélelt tepsibe helyes, kisebb diónyi halmokat csináltam, és fél órát hagytam állni. A sütésre oda kell figyelni. 200°C-on kezdjük a sütést, és negyed óráig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert összerogy a tészta. Negyed óra elteltével 120°C-ra mérsékeltem a lángot, és 10 perc alatt lassan kiszárítottam a tésztát. Ha kihűlt, kettévágtam, vaníliakrémmel töltöttem (ezúttal szintén lusta voltam és hidegen, tejjel kikeverhető krémport használtam), bepakoltam egy tálba, és nyakon öntöttem a következő szósszal: 2 tábla étcsokoládét 1 deci vízzel felolvasztottam, majd 4 dl habbá vert tejszínhez kevertem.

Nincsenek megjegyzések: