2009. január 25.

Kakaós fonott kalács

Soha nem csináltam még kakaósra a kalácsot, ezt is csak azért hogy kipróbáljam, a pénteki céges bulira ugyanis ezt szándékozom sütni. Jelentem az egész teamnek, hogy jól sikerült, úgyhogy ez lesz! ;)

Hozzávalók: 30 dkg szitált finomliszt, fél csomag szárított élesztő, 1 citrom reszelt héja, 6 dkg vaj, 9 dkg porcukor, 2 tojássárgája, csipet só, 2,5 dl tej, 10 dkg teavaj, 2 ek porcukor külön, 1 ek kakaópor.

Elkészítés: A tejet, vajat, élesztővel és cukorral elkevert lisztet, csipet sót, tojássárgákat, reszelt citromhéjat (ebben a sorrendben) bepakoltam a kenyérsütő gépbe, és dagasztó-kelesztő programra állítottam. Amíg a gép dolgozott, a puha vajat kikevertem a 2 ek porcukorral és a kakaóporral. Miután elkészült, a tésztát lisztezett deszkán 6 egyenlő darabra osztottam, hosszú rudakká sodortam, majd kb. 6-7 cm széles szalaggá nyújtottam őket, bekentem a kakaós vajjal és a hosszabik oldalánál fogva feltekertem. Így kaptam 6 szép töltött rudat, amit hatos fonással kaláccsá állítottam össze. Letakarva kelesztettem még fél órát, felvert tojással megkentem a tetejét, és kb. 200°C-os sütőben 20 perc alatt pirosra sütöttem.

2 megjegyzés:

Neguilla írta...

Uhh..remekül néz ki!:-)

Mennyei Manna írta...

Nagyon szép!