2009. január 25.

Indiai ebéd: vajas csirke, naan, raita

Ma vendégek jöttek hozzánk (köszi hogy eljöttetek Ildi és Gábor!!! :)) Úgy döntöttem, hogy a rántott húsnál kicsit különlegesebb ebéddel fogom várni őket. Mint annak már többször hangot adtam, nagyon szeretem a keleti ételeket, különösen az indiait. A munkahelyem közelében van egy nagyon jó kis indiai kifőzde, ennek (és a kedvező áraiknak) köszönhetően gyakran van lehetőségem indiai kajákat enni. A mai napon itthon is megalkottam a kedvencemet: vajas csirkét főztem (Murgh Makhani, avagy Butter Chicken ;)).

A csirkét egy az egyben a Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv alapján csináltam.

Vajas csirke/Murgh makhani/Butter chicken

Hozzávalók: 1 kg csirkefelsőcomb-filé, 1 teáskanál só, 1 citrom leve, 2,5 dl natúr joghurt (ez lehet zsírszegény ha figyelünk a kalóriákra), 1 felaprított vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 3 cm frissen reszelt gyömbér, 1 felaprított zöld chili, 2 tk garam masala, 2 tk sárga ételszínezék, 1 tk piros ételszínezék, 2,5 dl passzírozott paradicsom, 2,5 dl tejszín, 2 cm friss reszelt gyömbér külön, 1 tk garam masala külön, 2 tk cukor, 1/4 tk chilipor, 1 ek citromlé külön, 1 tk őrölt rómaikömény, 10 dkg tisztított vaj (ghee).

Elkészítés: előző este kezdtem a pácolást (a könyv 4 órát írt, de én egész éjszakára bent hagytam a husit). A combfilét nagyobb cafatokra vágtam, tálba tettem, megsóztam és ráfacsartam a citrom levét. Egy másik tálban merülőmixerrel összeturmixoltam a joghurtot, vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért, chilit és 2 teáskanál garam masalát. Egy kis edényben összekevertem a kétféle ételszínezéket (ez elmaradhat, de én nem tudtam ellenállni a rózsaszín húsnak :))))), összetrutymákoltam vele a csirkét, ami ennek következtében gyönyörű hupirózsaszín lett. Ezután hozzáadtam a joghurtos pácot, jól összekevertem, és egy egész éjszaka hagytam a hűtőben.

Másnap kivettem a pácléből, és hagytam lecsepegni. 220°C-os sütőben kb. fél óráig sütöttem, sütés után leöntöttem róla a levet, és melegen tartottam, amíg elkészült a szósz.

Egy nagy üvegben összekevertem a passzírozott paradicsomot, a tejszínt, gyömbért, garam masalát, cukrot, chiliport, 1 ek citromlét, és a rómaiköményt. Egy nagy serpenyőben felolvasztottam a ghee-t, belekevertem a paradicsomos cuccot, és forraltam egyet rajta. Hozzáadtam a csirkét, és összeforraltam még egyszer. Elvileg rizzsel kéne tálalni, de én naan-t vagyis indiai kenyeret csináltam hozzá.

Naan (Aubergine nyomán)

Hozzávalók: 1 kg átszitált finomliszt, 1 zacskó szárított élesztő, kevés langyos víz, 2 tk cukor, 2 ghee megolvasztva, 500 g natúr joghurt, további 10 dkg olvasztott ghee, morzsolt korianderlevél, fokhagyma.

Elkészítés: a cukrot belekevertem a langyos vízbe, ehhez adtam az élesztőt. A lisztet összedolgoztam az élesztős vízzel, sóval, joghurttal. Másfél óráig hagytam pihenni. Sütés előtt lisztezett deszkán kb. 20 cm átmérőjű lapótyákat formáztam, megkentem őket olvasztott ghee-vel, megszórtam a tetejüket morzsolt korianderrel, némelyikét pirított aprított fokhagymával is. Rácsra fektetve sütöttem forró sütőben. Sütés után is kaptak kis olvasztott ghee-t. Ebédnél a naan-t mártogattuk a mártásba. :)

Raita

A fogyókúrázók kedvéért csináltam salátát is.

Hozzávalók: 2 paradicsom, 1 vöröshagyma, 1 kaliforniai paprika, 1 kisebb kígyóuborka, 500 g natúr sovány joghurt, őrölt római kömény, morzsolt korianderlevél, só, bors.

Elkészítés: A hozzávalókat jól összekeverem egy tálban. :) Kész is van.

1 megjegyzés:

Ildikó írta...

ez olyan finom volt hogy netovább! ;)
és még a képek is nagyon klasszak! Minden kolleginámnak mutogattam, hogy milyen gasztroblogot kell nézegetniük ;)
Mindenki el van szörnyedve, hogy hogy le vannak maradva háziasszonyügyileg :)
Na pusza
KI