2009. január 12.

Gulyásleves


Klasszikus.

Hozzávalók: 60 dkg marhafelsál, vagy -lábszár (mire eljutottam vásárolni, már csak sertéslapockát kaptam, de ezzel is nagyon finom lett), 2 nagy fej vöröshagyma, 2-3 kövér gerezd fokhagyma, 60 dkg burgonya, 30-30 dkg fehér- és sárgarépa, zeller, a csipetkéhez 1 tojás és finomliszt, pirospaprika, frissen őrölt bors, őrölt kömény, 1 paradicsom, 1 hegyes erőspaprika.

Elkészítés: az apróra vágott hagymát és a fokhagymát olajon (aki nem figyel annyira a mérsékeltebb zsírfogyasztásra, feltétlenül zsírt használjon) megfonnyasztom, hozzádobom a húst. Addig kevergetem, pörkölöm, amíg a hús elveszti a színét. Ekkor lehúzom a tűzről, 2-3 evőkanál pirospaprikát teszek hozzá, megsózom és megborsozom, köményt adok hozzá. Felöntöm annyi vízzel hogy ellepje, hozzáteszem a meghámozott, feldarabolt paradicsomot és a paprikát. Marhahús esetében másfél-2 óra a főzési idő, a malacka feleennyi idő alatt is puhára fő. A főzési idő kétharmadánál beleteszem a zöldségeket és a kockákra vágott krumplit és készre főzöm. Ezalatt megcsinálom a csipetkét: 1 tojáshoz teszek sót és annyi lisztet amennyit felvesz. Kemény tésztát gyúrok és lisztes kézzel csipetkéket csinálok, amit a főzési idő vége előtt 5 perccel a levesbe szórok.

Nincsenek megjegyzések: