2008. december 7.

Advent II. - Kacsa

Ma gyújtottuk a második gyertyát az adventi koszorún. Imádom ezt az időszakot, és ilyenkor sokkal több kedvem van főzni is egyébként. :) Az Intersparban járkálva felfedeztem hogy nagyon szép és friss libát, kacsát (comb, mell, ilyenek) lehet kapni vákuumcsomagolásban. Mivel imádom a kacsát (épp mint a Nővérem :)) és nem mindig tudom megtenni hogy elmászom a Csarnokig, nagyon megörültem, és rögtön elhatároztam hogy kacsacombot sütök mára. Már amikor a Tesómnál megláttam az ananászos kacsa receptet, elhatároztam hogy kipróbálom. Végül csak simán megsütöttem, de így is isteni lett! Itt van ni:

Hozzávalók (2 személyre): 2 pecsenyekacsa-comb, a páchoz: fokhagyma, hagyma (reszelve), pirospaprika, rozmaring, őrölt kömény, kakukkfű, pici cayenne-bors, olívaolaj, 1 evőkanál fehérbor.

Elkészítés: a combokat 1 nappal korábban bepácoltam, az összes pác-alapanyagot összekavirtyoltam egy edényben, és belefullasztottam a kacsacombokat. Lefedve hagytam őket egész éjszaka a hűtőben. Másnap csak sütés előtt sóztam meg. Egy üvegtál aljára öntöttem kb 1 dl vizet, ebbe fektettem a combokat, és alufóliával lefedve közepesen meleg sütőben sütöttem másfél órát. (elektromos sütőben bátran nyomattam volna neki a kakaót, de itt az albiban csak egy nyomorék karancs gáztűzhely van, és tök béna... mármint nekem, aki világéletemben elektromos tűzhelyet használtam...) A másfél óra leteltével leszedtem a fóliát, jól összekentem a kacsákokat a közben kisült szép sárga zsírral-szafttal ami összegyűlt alattuk. Így időnként kenegetve pirítottam még 1 órát. Barnarizzsel és csípős ecetes peperoncino-val tálaltam. Száraz roséval nagyon jól csúszott.

1 megjegyzés:

Ildikó írta...

tessék feltenni az újabb finomságokat Medvéné Nyúl ;)