2008. augusztus 29.

Tiramisu - in altro modo


Nagyon régóta szeretttem volna már postolni a saját fejlesztésű (haha) tiramisumat, de - ha hiszitek, ha nem - mindig elfogyott, mire lefotózhattam volna. :)

Rengeteg szóbeszéd kering arról hogy mit is jelent az a szó, hogy "tiramisu". Elöljáróban ezt szeretném leírni, mert nagyon szeretem ezt a szót (eleve az olasz nyelvet is természetesen :)), annyira kifejező! Az alap ige a "tirare", amely önmagában alapvetően azt jelenti: "húz, von". Persze jelent még egy csomó mindent, de jelen esetben ennyi bőven elég. :)) Ha mindezt kiegészítjük egy "su" elöljárószóval, kapunk egy olyat, hogy "felhúz, felemel". Ehhez hozzábiggyesztve egy visszaható személyes névmást, "tirarsi su" ---> "feldobódik" (hű de jól hangzik :))). Helyben vagyunk, odanyomunk neki egy felszólító módot: TIRAMI SU - DOBJ FEL, VIDÍTS FEL!!! :) Azt hiszem ennél jobb nevet nem is adhattak volna ennek az édességnek - ami amúgy a legkedvencebb kedvencem! :) Amúgy ennek ellentét-párját is roppant viccesnek tartom: "sentirsi giu' - lelombozódik". ;) Jóvanmá, abbahagytam a szedett-vedett nyelvleckét...

Régen szoktam rá erre az "én-féle" elkészítési módra, amikor egy olasz szakácskönyvben olyan tiramisu receptet találtam, ahol a piskótát nem konyakos/amarettós feketekávéba kellett mártogatni, hanem Marsala borba. Mivel akkoriban még nem lehetett itthon Marsala bort kapni (vagy lehet hogy lehetett csak én nem tudtam hogy hol), fogtam magam és félédes fehérborba mártogattam a piskótákat (pl. muskotályossal, vagy Cserszegi Fűszeressel isteni!!!). A családnak annyira ízlett, hogy közölték, nem hajlandóak többet a kávés változatot fogyasztani, ezentúl mindig így csináljam. Azóta is így teszek. :)

Nem untatok senkit a tiramisu elkészítésével, hiszen százezer helyen megtalálható a neten, annyit szoktam egyszerűsíteni rajta (és most sokan valószínűleg fel fognak hördülni :)), hogy boltban kapható tiramisu krémporral trutymákolom össze a mascarponét (fél kg mascarpone - 2 zacskó tiramisu krémpor készre keverve). Ez mindössze azért van így, mert baromira félek a nyers tojástól, és ezzel a cuccal hajszálpontosan ugyanazt az ízhatást lehet elérni. Természetesen mióta lehet kapni jó kis fertőtlenített és szalmonella ellen kezelt tojásokat, nyugodtabban alkalmazom a tojásos verziót is. :)

Próbáljátok ki, szerintem nem fogtok csalódni! ;)

Nincsenek megjegyzések: