2008. augusztus 29.

Teriyaki-csirke


"Nemzetek konyhája" sorozatom következő epizódja a Teriyaki-csirke. :)))) Nemrég szereztem be a "Nélkülözhetetlen Ázsiai Szakácskönyv"-et, ebből terveztem valamit elkészíteni, hogy megetessem drága bátyámat és családját. :) A fotót sajnos elbénáztam (szokás szerint... most már beszerzek egy normális fényképezőgépet...). Bocsi.

Az itt található recept a következőképpen hangzik: egy kis lábasba tesszük a 1,25 dl japán szójaszószt (Kikkoman jó cucc), 2 evőkanál mirint (édes rizsbort), 1 evőkanál cukrot, lassú tűzön keverjük, míg a cukor feloldódik. Felforraljuk, majd lassú tűzön, fedő nélkül 2 percig főzzük. Egy nagy, vastag aljú serpenyőben felhevítjük az olajat, adagonként beletesszük a csirke alsócombokat (12 db-ot ír a recept), és nagy lángon pirosra sütjük őket. Az összes csirkét visszatesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk a mártást, lefedjük, és kb. 20 percig főzzük, amíg a hús megpuhul.

Ettől eltérő elkészítési módot választottam, ugyanis kiszámoltam hogy jobban járok anyagilag, ha készen kapható Teriyaki mártást használok. (A Vásárcsarnok alagsorában lévő Ázsia boltban jártam egyébként... :)) A Kikkoman gyárt is ilyet, méghozzá fokhagymás verzióban is, én ezúttal ezt választottam, viszont feljavítottam 2 cm reszelt gyömbérrel. Még tegnap bepácoltam a csirkecombokat a szószba. A sütésnél ugyanúgy jártam el, ahogy a fenti recept írja. Kihalásztam a csirkéket a pácból, picit megpirítottam őket, majd lassú tűzön készre főztem az egész társaságot - immár a mártás hozzáadásával.

Zöldséges rizzsel tálaltam.

Nincsenek megjegyzések: