2008. augusztus 29.

Lazacos-krémsajtos lefse

Norvég származású kollégám révén ismerkedtem meg ezzel az étellel (köszi, Ábel! ;)), és amint megkóstoltam szegénykém reggelijét, azonnal tudtam hogy ki kell próbálnom itthon is!

A lefse tulajdonképpen egyfajta krumplis tésztából készült palacsinta vagy lepény ha úgy tetszik. Sokféle verzióját megtaláltam a neten, végül úgy döntöttem hogy a törtkrumplit tartalmazó tésztából fogom készíteni. (Ábel mindeössze annyi kapaszkodóval tudott szolgálni a tésztát illetően hogy Norvégiában lehet kapni a boltban :))))

Töltelék gyanánt azt választottam, amit kóstoltam: krémsajt, lazac. :)

Hozzávalók: 1/2 kg főzni való burgonya, 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1,5 dl tejszín.
A töltelékhez: 200 g light krémsajt (Philadelphia pl.), norvég füstölt/marinált lazac, torma.

A krumplit meghámoztam, kockákra vágva sós vízben megfőztem. Krumplinyomón áttörtem, hozzáadtam a vajat, a tejszínt, végül a liszttel sima tésztává gyúrtam. Gyúródeszkán palacsinta vékonyságú (és kb. akkora méretű) korongokat formáztam, teflon palacsintasütőben külön zsiradék nélkül megsütöttem szépen mindkét oldalát. 8-10 db lesz ebből a mennyiségből.

A töltelékhez a krémsajtot kikevertem egy kevés csemege tormával (ízlés szerint adagolható, én most 2 kiskanálnyit raktam bele), bekentem vele a kisült lefséket, lazacszeleteket fektettem rá, feltekertem a töltött lefsét, végül kisebb darabokra vágva tálaltam előétel gyanánt. :)

Nagyon finom, és a töltelék tekintetében csak a fantáziánk szabhat határt! ;)

Találtam egy tök jó oldalt, ott gyűlnek a lefse-mániások. :)) Itt találhattok recepteket (persze szerintem inkább használjátok az enyémet, ez tutira kipróbált :))))), és megláthatjátok pl. hogy hogy néz ki egy lefse-grill. Nyilván a profik nem a béna magyar palacsintasütőt használják... :))))

LEFSE RULEZ!!! :)

Nincsenek megjegyzések: