2008. május 17.

Lekváros bukta

Na, ahogy ígértem.

Hozzávalók
: 3 dl tej, 2,5 dkg élesztő (vagy 1 tasak szárított élesztő), fél kg liszt, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 15 dkg vaj, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, gyümölcslekvár

Elkészítés: a langyos cukrozott tejben felfuttatom az élesztőt (vagy hozzákeverem a liszthez a szárítottat :) ma ezt csináltam). Az átszitált lisztet a cukorral, sóval, tojássárgákkal, élesztővel, citromhéjjal, tejjel, és az olvasztott vaj felével addig dagasztom, amíg el nem válik az edény falától. Ekkor letakarom egy konyharuhával, és kb. 1 óráig (a duplájára) kelesztem.

Ha megkelt, lisztezett deszkán kicsit átgyúrom, kisujjnyi vastagságúra nyújtom, kb 8x8 cm-es négyzetekre vágom, mindegyik közepére egy evőkanálnyi lekvárt (ma baracklekvárral készült) halmozok, összetekerem, jól összenyomkodom a szélét. Tepsibe pakolom a buktákat, a maradék olvasztott vajjal nyakon öntöm őket, és még fél órát kelesztem. 200°C-os sütőben pirosra sütöm.

Az én buktáim ma valami extrém módon megkeltek és óriásiak lettek. :))) Szerintem a Medve örülni fog... :)))))

3 megjegyzés:

dzsilla írta...

neveztelek golden blogba :)
és megéheztem :D

scamorza írta...

Jellemző hogy csak most vettem észre a kommentedet... :))) Szégyen rám nézve...

De amúgy kösziiii!!! :)

Névtelen írta...

Szia!
A Nagyim tudott ilyet készíteni!
De már nincs velünk!Bali