2008. május 3.

Ferdinánd-tészta

Ez is egy jó régi recept, Anyukám kézzel írt szakácskönyvében találtam még évekkel ezelőtt, állítólag több (kb. 4?) évtizede jelent meg egy újságban, azóta a család egyik kedvence. Elkészíthető vaníliás változatban is, vagyis a margarint ne kakaós, hanem vaníliás porcukorral keverjük össze (ha jól tudom, az eredeti recept is vaníliás volt).

Hozzávalók
: 35 dkg liszt, 2 tojás, 3 dkg élesztő, 12,5 dkg porcukor, kb. 4 dl tej, csipetnyi só, 10 dkg margarin, kakaópor, 10 db kockacukor.

Elkészítés: Az élesztőt kb. 2 dl tejben felfuttatom, majd hozzáadom a liszthez és rétestésztát gyúrok a tojásokkal, a cukorral és csipetnyi sóval (ha túl lágy lenne a tészta, akkor tehetünk még hozzá lisztet, de ne legyen semmiképpen sem kemény!). A tésztát belisztezett gyúródeszkán kb. 2 milliméter vékonyra nyújtom, majd a margarint krémesre keverem 2 evőkanál porcukorral és 2 evőkanál kakaóporral. Ezt a masszát a kinyújtott tésztára kenem, az egészet feltekerem, mint a rétest, és 2-3 centis darabokra vágom. A csigákat tepsibe teszem és legalább 45 percig meleg helyen pihentetem. Amikor már egészen megkelt és a kakaós vaj rétegekben kilátszik, 200°C-ra előmelegített sütőbe teszem és félig megsütöm, ekkor a maradék tejet a 10 kockacukorral felforralom és a csigákra locsolom. Visszatolom a sütőbe és pirosra sütöm. Édesszájúak porcukorral is megszórhatják! ;)

***

Mostanában nem sütöttem/főztem semmit. 1 hete beteg vagyok... Túl sokat stresszelek. :( Ma ezt a sütit azért sütöm, mert a Medve egész nap dolgozik... Bemegyek, meglepem vele. :) Még jót is tesz az idegeimnek egy kis sütőcskézés. :))))

Úgy még sose volt, hogy valahogy ne lett volna...

Nincsenek megjegyzések: