2008. április 18.

Madártej


Hagyományos - fincsi. :)

Hozzávalók: 1,5 l tej, 6 tojás, 15 dkg porcukor, 2 zacskó vaníliás cukor vagy fél vaníliarúd, mandulapehely

Elkészítés: a tojásokat szétválasztom, a fehérjét 1 evőkanál kristálycukorral nagyon kemény habbá verem. Forrásban lévő vízbe evőkanállal galuskákat szaggatok a tojáshabból, és néhány perc alatt szépen megfőzöm őket. Tálba szedem a galuskákat. (Jobban szeretem vízben főzni, így garantáltan nem ég oda a tej, és a galuskák is szebbek lesznek ;)) A tejet a cukrokkal felforralom (ennél a pontnál meg kell jegyeznem, hogy én ma sajnos vaníliavelő nélkül csináltam, ugyanis nem volt a közértben :( de ha van kéznél, akkor kaparjuk ki a belsejét, és magát a vaníliarudat is forraljuk fel a tejjel együtt, a végén ki lehet halászni). A tojássárgájákat 1 dl tejjel simára keverjük, és vékony sugárban a tejhez keverjük. Alacsonyabbra vesszük a lángot (ha benne van a tojás, már nem szabad forrnia a tejnek, mert kicsapódik!!!), és ha van türelmünk, sűrűre főzzük, ha nincs, akkor egy kis keményítővel rásegítünk. :) A kész vaníliamártást a habgaluskákra öntjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Úgy az igazi.

Tálaláskor megszórhatjuk/megtűzdelhetjük a habgaluskákat egy kis szárazon megpirított mandualpehellyel.

1 megjegyzés: