2008. április 10.

Csirkepaprikás

Először is: NAGYON BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT, MEDVÉM!!! :)***

Másodszor: tegnap csirkepaprikást/paprikás csirkét (kinek hogy tetszik :)) főztem, mert a Medve sokáig dolgozott, és szerettem volna finom meleg vacsorával várni. A Nyúl az egy ilyen állat... :))


Hozzávalók: kb. 1 kg csirkerész (amikor először láttam ezt a szót, eléggé nevettem... :) én most konkrétan vettem 5 csirkecombot és egy szép nagy csirkemellet - csontosat), 1 jó nagy (vagy két közepes) fej hagyma, 1 TV paprika, 1 nagyobb (vagy 2 kisebb ;)) paradicsom, pirospaprika, olaj, só, bors, a habaráshoz 1 kis poharas 20%-os zsírtartalmú tejföl, 1-1 ek. rétes- és finomliszt.

Elkészítés: a csirkedarabokat megmostam, a combokat kettévágtam (az alsó- illetve felsőcomb elkülönítésével végeztem e műveletet :)), a csontos csirkemellet 4 részre daraboltam. A hagymát aprítógépben daráltam nagyon apróra (akinek van türelme, egy mezei késsel is csinálhatja :)), és 2-3 evőkanál olajon kicsit megpirítottam. Hozzáadtam a csirkeRÉSZEKET :)), sót, borsot, és ezzel pirítottam tovább néhány percig. Itt jöhet hozzá a pirospaprika-őrlemény (úgy adjuk hozzá, hogy addig lehúzzuk a tűzről a cuccot!), 2-3 evőkanálnyi. A paprikát kicsumáztam, nagyobb darabokra vágtam, a paradicsomot meghámoztam (forrásban lévő vízzel nyakon öntöttem, majd leöblítettem hideg vízzel - így könnyedén lejött a héja), negyedeltem, kiszedtem a magját. A csirke mellé dobtam a zöldségeket, és felöntöttem az egészet annyi vízzel, ami éppen ellepi. Lejjebb vettem a lángot, lefedtem, és kb. 1 órán át pároltam. Amikor a csirke megpuhult, a paprikákat kiszedtem (azt úgyse eszi meg senki :)), a paradicsom meg úgyis szétfő, szóval azzal nem kell foglalkozni. Egy csészébe adagoltam a liszteket, egy kis vizet, majd a tejfölt, és az egészet simára kevertem. Ezzel a habarással engedtem fel a paprikás levét. Forraltam még néhány percig az egészet, aztán lehúztam a tűzről.

A recepthez egyébként két forrást tanulmányoztam: Maci tejfölös csibe receptjét, és Túrós Lukács ("túrósluki", így emlegetjük szegényt odahaza :))): Lányok, asszonyok szakácskönyve c. alapművét. Na és persze hasznosítottam, amit annak idején drága Édesanyámtól tanultam.

Nokedlivel ettük: 40 dkg rétesliszthez adtam 1 tojást, 1 evőkanál sót, és annyi vízzel dolgoztam össze a trutymót, hogy nem túl lágy, de nem is túl kemény tésztát kaptam. Forrásban lévő, kissé sós vízbe szaggattam a galuskákokat :) és amint feljöttek a víz színére, azonnal kiszedtem őket (Anyukámtól tanultam, hogy nem szabad tovább főzni, így lesz tökéletes). Aki szereti, kis vajon meg is piríthatja csöppet.

A szülinapi torta egyébként a már publikált narancsos túrótortám lesz, illetve lett, mert ott dermed a hűtőben. :) A díszítés bemutatása végett felteszek egy képet róla:


1 megjegyzés:

dzsilla írta...

ma ilyen csiripörit fogok csinálni, aztán majd megtárgyaljuk milyen lett :D. igez kicsit több husit vettem, nagyjából 1,5 kg, including egy kis zúza, mert azt szeressük.