2008. február 9.

Febbre di risotto!!! :)


Kezd visszatérni az életkedvem, ez abban nyilvánul meg, hogy újra van ihletem főzni... :)

Újabban rizottó-lázban égek, még soha nem próbáltam, ezért úgy döntöttem, hogy a megfelelő szakirodalom felkutatását követően rizottót fogok csinálni!!! :)))

A következő forrásokat tanulmányoztam:

1. Guida al risotto perfetto
2. Fűszeres Eszter rizottója
3. Dalla Cucina rizottó-"guida"-ja :)

Namármost, "brodo"-t, azaz alaplevet ezúttal leveskockából csináltam... [pirul], de így is elég jó lett, ígérem, legközeleb jó kislány leszek és csinálok rendes alaplevet...

Paradicsomos rizottót csináltam ma, javarészt Fűszeres Eszter írása alapján, de sok mindent változtattam is rajta, és nagyon nagy sikerélmény lett az eredmény! :)

Tehát a hozzávalók: 350 g ARBORIO (vagy carnaroli) rizs, 5 g vaj, 2 ek olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg marhahús (combot ne vegyetek :)))))), 250 g gomba, olívabogyó, erős paprika, édes chiliszósz, hámozottparadicsom-konzerv, 1 kis paradicsompüré, só, bors, cukor, oregano, 1 l alaplé, 2 dl száraz vörösbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Elkészítés: mielőtt risotto készítéséhez kezdenénk, az első hogy szerezzük be a megfelelő rizst (javaslom a fent megjelölt források tanulmányozását, ott mindent megtudhattok a jó rizottóról :)), én most a Vásárcsarnok alagsorában lévő Ázsia boltban vásároltam be.

Először mindent készítsünk elő: pároljuk meg az apró darabokra vágott gombát egy kevés olívaolajon, előtte dinsztelhetünk egy kis hagymát is. Vágjuk apró darabokra a húst, a csípős paprikát, az olívabogyót (ízlés szerint... tulajdonképpen akármit rakhatunk a rizottóba - ami zöldség :) húst én most azért raktam bele, mert főétel gyanánt fogyasztottuk), hagymát, fokhagymát. A zöldség-alaplevet forraljuk fel (jelen esetben marhahús-erőleves erősen ajánlott!)

Kevés olívaolajon fonnyasszuk meg a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott marhahúst, és kb. 30 percig fedő alatt pároljuk. Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk át néhány percig. Öntsünk hozzá kb. 2 dl vörösbort, és hagyjuk elpárologni. Ekkor öntsünk a rizshez kb. 2 dl-t az alapléből, és addig főzzük így (folyamatos kevergetés mellett), amíg nem látszik az edény alja. Ekkor újabb alaplé-adag (1 merőkanálnyi), és így tovább... 15-20 perc elteltével a rizs ehetővé válik, ekkor adjuk a rizottónkhoz az összes többi alapanyagot, és addig hagyjuk párolódni, amíg nem lesz túl leveses, de nem is túl száraz... ekkor belekeverünk 10 dkg reszelt parmezánt, összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Fontos: mindig csak annyi rizottót csináljunk, amennyit meg is eszünk azonnal, mert állottan már nem jó (fényképezni sem :)).

Maradt még risotto-rizs bőven, legközelebb a sáfrányos verziót szeretném kipróbálni. :)

2 megjegyzés:

Mamma írta...

Igazán örülök, hogy szerényen hozzájárulhattam a lázcsillapításhoz:-))

Ez az új sablon csodaszép, finom, esztétikus:-))

scamorza írta...

Köszönöm Mamma! :)