2007. december 2.

Puncstorta

Ma tartottuk Kedvesem Édesanyjának a szülinapját, a puncstorta a kedvence, úgyhogy ezt készítettem tegnap - mára le is préselődött. :)

Hozzávalók:

A piskótához: 6 tojás, 8 dkg kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 13,5 dkg rétesliszt, sütőpor.

A töltelékhez: 3 tojás, 4 dkg kristálycukor, 1/2 zacskó vaníliás cukor, 7 dkg rétesliszt, sütőpor, alkoholos meggybefőtt, 20 dkg porcukor, 1,5 dl sütőrum, 1 narancs és 1 citrom reszelt héja.

A rózsaszín cukormázhoz: 20 dkg porcukor, 4 ek alkoholos meggybefőtt-lé.

Elkészítés:

A piskóták megsütésével kezdjük a tortát. Nemrég kaptam (éppen Anyósomtól! :)) egy tök jó tortaformát, amivel lyukas közepű piskótát lehet sütni (vagyis a piskótalap közepében van egy mélyedés). Én most ilyet sütöttem, és a mélyedésbe töltöttem a tölteléket. Egyébként sima 6 tojásos piskótát szoktam sütni, amit keresztben félbevágok és közé töltöm a tölteléket. Tehát, sütünk egy 6 és egy 3 tojásos piskótát (receptet lásd itt), a 6 tojásosat tortaformában, a másikat egy sima tepsiben. Miután kihűltek, a torta formájút keresztben kettévágjuk, a kisebbet pedig darabokra tépkedjük (rendszeretők késsel kis kockákra is vághatják :))).

Egy kisebb lábosban felforralunk 1,5 dl vizet 20 dkg porcukorral (szirupot főzünk), hozzáadjuk a rumot, öntünk hozzá kb 1 dl-t az alkoholos meggy levéből (hogy szép rózsaszín legyen), legvégül beleszórjuk a reszelt narancs-, és citromhéjat is. Hagyjuk kicsit kihűlni.

A tortalapokat bekenjük baracklekvárral. Az alsó lap köré karimát pattintunk (és gyengébbek kedvéért: a lekváros rész kerüljön felfelé :))). Egy tálba rakjuk a cafatokra tépett piskótát, és elkeverjük a rumos sziruppal. Én - tekintve hogy a rózsaszín árnyalat elérése érdekében alkoholos meggy levét szoktam használni - egy kis alkoholos meggyet is szoktam a töltelékbe rakni, vagy rumba áztatot mazsolát, vagy mindkettőt - ma például nem raktam bele semmit a család kérésére. :) A tölteléket az alsó tortalapra nyomkodjuk, és ráhelyezzük a másik tortalapot - lekvárral lefelé. :) Sütőpapírt teszünk a tetejére, és egy kerek kartonlapot. Ezt jól lepréseljük (1 kg-os liszttel, cukorral, akármivel, ami jó nehéz - a kartonlap eloszlatja a súlyt). Legjobb ha egész éjszaka préselődik.

Másnap leszedjük a karimát, a súlyokat, a kartont, és a sütőpapírt. A 20 dkg porcukrot elkeverjük néhány evőkanál alkoholos meggybefőtt-lével és bekenjük cukormázzal a tortát. Kicsit sűrűbbre kevert cukormázzal és egy kivágott sarkú nejlonzacskó segítségével mintát is "rajzolhatunk" a tetejére. Az enyém ma kicsit avantgarde-ra sikeredett... :)))

16 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Gyönyörű lett, gratulálok. Nekem kifejezetten tetszik az avantgarde díszítés, és nem mellékesen: imádom a puncstortát!!

scamorza írta...

Köszönöm! Nekem is az egyik kedvencem... :D

grenadine írta...

nekem is bejön a külalak :), nagyon szép torta, régóta készülök puncstortát sütni, és ez most megihletett!

Maci írta...

Hajajajajjjajjjjjjjjj! Már csak a mázért is eladnám a lelkem az ördögnek! Ugye finom volt nagyon?

scamorza írta...

Köszikösziköszi!!! :D Maci: NAGYON finom volt! ;) Ez az alkoholos meggybefőtt-lé elég jó cucc a mázhoz, király lesz tőle!

(Kár hogy százezer kalória van benne...:)))))

cukroskata írta...

Remek ez a torta, már régóta kísérletezem a máz -nem írhatom, hogy cukormáz :-) - diabetikus elkészítésével. Ha egyszer sikerül, én is sütök ilyet. Akkor majd nem lesz benne százezer kalória :))))

Mademoiselle írta...

Hű, de gyönyörűen néz ki!
Nagyon újhullámos design :-))

scamorza írta...

Hehe, örülök hogy tetszik! :)

Cukroskata: próbáltad már fruktózzal? És hozzá diabetikus meggybefőtt-lével... igaz hogy az nem alkoholos, de a színhatás tökéletes! :)

sanyo írta...

Ugye tudod még, mikor van a szülinapom? :)) :b

Baumann írta...

nagyon jók a képek, az összes!

img írta...

tetszik a nyitókép (:

cukroskata írta...

Most szorbittal próbálkozom, mert az kevésbé emelei a cukroszintet. Úgy tűnik sikerülni fog, :-) csak ki kell kisérletezni az adagolást.

Miháltz István írta...

Kedves Scamorza! Tudnál adni 1 receptet arra, hogy hogyan kell csinálni az alkoholos megybefőttet? Édesanyám régen készített ilyet, de nem emlékszem, hogy külön rakott-e bele alkoholt, vagy valahogyan megerjesztette. Előreis kösz

scamorza írta...

Recept az alkoholos meggybefőttre? Hát... elmegyek a boltba és veszek egy üveggel... :))) Sajnos egyébre nincs időm... de hidd el, így is tökéletes! :)

Névtelen írta...

Csak egyszer találnék egy normális, régimódi puncstorta-receptet a neten, nem ezt a cukrozott lónyálat. Minden puncstorta, aminek rózsaszín a teteje? Na nemááááááá...

scamorza írta...

kedves nevtelen, tajekoztatlak hogy ez egy tok regimodi recept, a nagyanyam is igy csinalta (aki bizony megerte az I. Vilaghaborut is...) Nem tudom mennyire regimodit szeretnel... a teteje meg nem az etelfestektol rozsaszin hanem a meggybefott levetol.