2007. december 26.

Karácsonyi készülődés #3

Tojáslikőrös mandarintorta volt szenteste a desszert. Szerintem elég jól sikerült, a recept a Tina Extra 2001/4 karácsonyi számából való. Már többször kipróbáltam, mert egyszerűen tökéletes, és idén kaptam először olyan mártott ostyatekercset, ami az újságban lévő képen is látszik... bevallom nagyon szeretem olyanra megalkotni a nem saját recepteket, ahogyan a szakácskönyvben vagy az újságban van... [pirul]

A hozzávalók tehát: 4 tojás, 6 dkg vaj, 11 dkg kristálycukor, 2 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 16 dkg darált, héjas mandulabél, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 1/2 teáskanál sütőpor, 2 doboz (314 ml-es) mandarinbefőtt, 20 g zselatin (az eredeti recept 24-et ír, de annyitól túl zselés lesz a krém...), 450 g zsíros tejföl, 1/4 l tojáslikőr, 3,5 dl tejszín, 12-16 tej-, illetve étcsokoládés ostyarúd, a díszítéshez finomra aprított pisztácia vagy mandula.

Elkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A puha vajat 6 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral és sóval krémesre kikeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, beleszórjuk a zsemlemorzsával és a sütőporral elkevert darált mandulát, majd beleforgatjuk a tojásfehérje-habot. Sütőpapírral kibélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben 175°C-on 25-30 percig sütjük. Ha megsült, rácsra tesszük, kihűtjük, majd karimát pattintunk köré.

A lecsöpögtetett mandarinból 8 szép gerezdet félreteszünk a díszítéshez, a többit apró darabokra vágjuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejfölt robotgéppel kikeverjük, hozzáadjuk a cukrokat. A zselatint nagyon alacsony lángon folyóssá olvasztjuk, és hozzákeverjük a tojáslikőrhöz. A zselatinos likőrt, majd a habbá vert tejszínt, legvégül a mandarindarabokat a tejfölbe vegyítjük. A tortalap szélére kevés krémet kenünk, és körben "kerítést" csinálunk az ostyatekercsekből úgy, hogy az étcsokoládésat a bevonatos részével felfelé, a tejcsokoládést fordítva állítjuk a krémbe. A maradék krémet középre kanalazzuk, és elsimítjuk. Legalább 4 órát töltsön a hűtőben!

Díszítéshez a karimát eltávolítjuk, a maradék tejszínt kemény habbá verjük, és nyomózsák segítségével tejszínhab-kupacokat alkotunk a torta tetejére. A kupacokat megszórjuk az apróra vágott mandulával vagy pisztáciával, végül elhelyezzük rajta a félretett mandaringerezdeket is.

Nincsenek megjegyzések: