2007. december 26.

Karácsonyi készülődés #2

Töltött kacsa- sütés után:


És előtte:

Szenteste ettük. Mirelit krokett volt hozzá - eredetileg rösztit terveztem, de a család leszavazta - nem volt már erőm nekiállni házilag gyártani. Áfonyalekvárt is ettünk hozzá, nagyon finom lett!

Meg kell állapítanom, hogy kevés állat van, aminek ennyire szeretem a húsát, mint a kacsa. Kár hogy olyan kevés van neki belőle :))). Illetve a "konyhakész" pecsenyekacsa süthető állapotba varázslása nem egy túl kellemes és tiszta folyamat, mindazonáltal így utólag úgy érzem hogy megérte.

Kettő viszonylag kicsi (2 kg körüli) pecsenyekacsát vásároltam, amit otthon szörnyű gyötrelmek közepette megszabadítottam a toklászoktól (egy szemöldökcsipesz segítségével :)), megtisztogattam, mindent kiszedtem a belsejéből, ami nem oda való, alaposan megmostam, megszárítottam, majd kívül sóval, belül morzsolt kakukkfűvel bedörzsöltem. Így hagytam állni, amíg elkészítettem a tölteléket, amibe a következő dolgokat raktam (1 kacsához való adag - ahogy a képen is látszik én ennek a dupláját alkalmaztam):

2 szikkadt zsömle tejbe áztatva, 10 dkg kacsamáj (amit a pecsenyekacsa belsejében találtam :)) elkaparva, 2 tojás, 150 g füstölt hús, fél deci vörösbor, petrezselyemzöld, örölt gyömbér, só, bors, kakukkfű, ha túl lágy lenne, akkor kicsi zsemlemorzsát rakhatunk bele.

A fenti tölteléket szépen a kacsák hasüregébe töltöttem, majd néhány fogpiszkáló és konyhai zsineg segítségével összeférceltem a nyílást (az már más kérdés, hogy sülés közben ez teljesen szétjött és szépen kitüremkedett a töltelék :))) - mondta is a sógornőm hogy ez tiszta perverz :))))). A tepsi aljára öntöttem olajat, és kb. 1-1,5 dl vizet. Beleraktam a kacsákat, lefedtem alufóliával, és 260°C-on sütöttem így másfél órát. A másfél óra leteltével leszedtem a fóliát és a kacsa alatt összegyűlt lével folyamatosan locsolgatva-kenegetve sütöttem-pirítottam újabb másfél órát.

Ahogy írtam is, krokettel és áfonyalekvárral ettük. Nagyon finom lett!!! Mondjuk legközelebb kétszer is meggondolom, mielőtt nekiállok széttrancsírozni egy kacsát... talán inkább kész mellet és combot veszek. Az egyszerűbb. :)

Nincsenek megjegyzések: