2007. november 2.

VKF! X. - Borsos lepény a nosztalgia jegyében

Amikor Lila Füge kiírta a X., jubileumi VKF! forduló témáját, azonnal tudtam, hogy ez lesz életem első VKF! köre, sőt mi több, szinte azonnal eszembe is jutott, mi lesz a pályaművem. :)

Testvéreim és jómagam gyermekkorát egy ősrégi (1969-es kiadású) mesekönyv határozta meg, mégpedig a norvég Thorbjörn Egner: Róka Miska megjavul c. meséje. A történet az Ágasbogas Erdő mélyén játszódik, kedves, szeretnivaló szereplőkkel, és egy kissé nehézkes stílusú rókával, aki a történet végére megjavul (ahogyan azt a könyv címe is sugallja :)))). Imádom a sztorit... legalább ezerszer elolvastam már, és a mai napig ugyanúgy mulattat, elgondolkodtat, mint kisgyerekként.

Életem legnagyobb misztériuma volt (ezidáig :)), hogy működik-e a könyvben található recept, amit maga Tapsi Pékmester tanít az inasának (és nekünk is! :)). Érdekes, hogy ilyen sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy valaki a családból kipróbálja a "Borsoslepény-sütő nóta" alapján elkészíteni a kissé bizarrnak ható sütit. A történet szerint borsos lepényt sütni gyerekjáték, hiszen csak a sütőnótát kell hozzá megtanulni, ami így szól:

BORSOSLEPÉNY-SÜTŐ NÓTA

Ha nem tudod, sütőlegény,
hogy készül a borsos lepény,
tégy és végy, amint most mondom,
s mindent jól eszedbe véss:
cseréptálban megolvasztunk
két font vajat, hozzáadunk
két font finom törött cukrot,
ez nem sok, nem is kevés.

Jön hozzá még nyolc sárgája,
két font liszt és utoljára
kiskanálnyi törött borssal
a jó ízét megadod.
Az egészet összegyúrod,
deszkán szép vékonyra nyújtod.
Megsütöd barnáspirosra,
s máris feltálalhatod.

Az első verziót (amit egészen pontosan úgy csináltam, ahogy a nóta mondja :))) még múlt héten próbáltam ki egy családi buli alkalmával. A nótában szereplő adag egynegyedét vettem, amit nem nehéz kiszámolni, ha tudjuk hogy 1 font 0,48 kg, én fél kilóval számoltam. Megállapítottam, hogy a recept működik!!! Az eredmény itt látható:

Viszont a következő sütésnél (vagyis ma) változtatásokat eszközöltem rajta, mégpedig:
  • A tésztát deszkán gyúrtam össze, szokásos linzertésztához hasonlóan. Vagyis a porcukorral és a borssal elkevert lisztben elmorzsoltam a vajat, végül hozzáadtam a tojássárgáját, így gyúrtam össze, nyújtottam, szaggattam, sütöttem.
  • Mivel az első sütésnél kiderült hogy az előírt (előénekelt) cukormennyiségtől émelyítően édes lesz, és a liszt is kevésnek bizonyult, ezért a cukorból kevesebbet vettem, a lisztből valamivel többet (arányosan), és több borsot is raktam bele, hogy jobban kijöjjön az íze.
A módosított recept tehát (amit ma csináltam, ez kb. 1/8 adag a nótához képest, 12 db lepény jött ki belőle): 15 dkg finomlisztet deszkára szórunk, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, és 1 kiskanál őrölt fekete borsot. Az apró darabokra vágott 10 dkg vajat elmorzsoljuk benne. Végül hozzáadunk 1 tojássárgáját, és sima tésztát gyúrunk. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A tésztát kinyújtjuk "olyan vékonyra, mint a palacsinta", kiszaggatjuk (én fánkszaggatót használtam), berakjuk a tepsibe, és megsütjük.

Finom linzertésztát kaptam, aminek kellemesen, de nagyon finoman pikáns utóízt adott az őrölt bors.

Szuper volt ez a forduló!!! Köszönöm Lila Fügének, aki nélkül lehet hogy soha nem próbáltam volna ki Róka Miska kedvencét, a BORSOS LEPÉNYT! :)

4 megjegyzés:

t3v írta...

Hát ez k. jó :))) A gyerekkori álom végre valóra válik :)

doctorpepper írta...

ez nagyon-nagyon jó! jól szórakoztam:) köszi szépen!

Névtelen írta...

valamiért eszembe jutott ez a könyv, rákerestem a neten, és meglepődve olvastam szinte ugyanazt, mint amit nekem jelent a mai napig is a Róka Miska megjavul... én is kipróbáltam, szintén buli alkalmával a borsos lepényt...:o)
üdv
Nina
nefernef@freestart.hu

gilloth/Edina írta...

Wow! Én odakinn olvastam ezt a könyvet és nem is tudtam a közelmúltig, hogy ez magyarul is megjelent...
Ha tudnék sütni, ki is próbálnám :) :)
A három rablót is olvastad?

gilloth