2007. november 25.

Lasagne al forno

Már régóta nyaggatnak lasagne-ért, úgyhogy ma azt sütöttem. Sajnos a fényviszonyok csapnivalóak így télen, úgyhogy kicsit halovány a fotó... :S Nem baj, nagyon fincsi lett.

Hozzávalók (1 nagy tepsihez): 1 doboz durum lasagne tészta, 60 dkg darált marhahús, olívaolaj, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, hámozottparadicsom-konzerv (vagy friss paradicsom meghámozva, kimagozva, apró kockákra vágva), néhány evőkanál paradicsompüré, 1/2 csésze száraz vörösbor, oregano, só, bors, 40 dkg mozzarella sajt (vagy 25 dkg reszelt trappista - nálunk ma csak ez volt itthon, de így is tök jó lett!)

A besamelhez: 8 + 6 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg liszt, 1 liter tej, só, fehér bors, szerecsendió.

Elkészítés: a hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát préseljük át. Felhevített olívaolajon dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a húst, és pirítsuk át. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a paradicsomot, a pürét és a bort, majd főzzünk belőle sűrű mártást. Tegyük bele az oreganót, és ízesítsük utána ha még szükséges.

A besamelhez egy másik edényben olvasszuk fel a 8 dkg vajat, adjuk hozzá a lisztet, fehéredésig még hagyjuk a tűzön. Húzzuk félre, és óvatosan adagolva öntsük hozzá a tejet úgy, hogy teljesen sima legyen. Tegyük vissza a tűzre, és alacsony lángon sűrítsük be (állandó kevergetés mellett). Sózzuk, adjunk hozzá fehérborsot és szerecsendiót (nyamm! :)), végül morzsoljuk el benne a maradék 6 dkg vajat.

Egy kivajazott tepsi/tűzálló tál aljára tegyünk a besamelből, rakjuk ki a (nem előfőzött) tésztával, erre megint besamel jön, majd húsos trutymó, erre tészta és így tovább. A legfelső tésztarétegre besamel kerüljön és a sajt. 250°C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt elkészül.

Száraz vörösborral csodás.

Nincsenek megjegyzések: