2007. november 2.

Kínai fekete csirke padlizsánnal

Ma este nővérkémnél vacsoráztunk, aki isteni kajával lepett meg minket. A recept is az Övé, és a fénykép is, és a dicsőség is!! Én jelen esetben csak lopok. Egyébként Kicsi Vú oldalán láttam hasonló receptet.

Hozzávalók: 10 db csirke alsócomb, 2 db csillagánizs, 1 ek szecsuáni bors, 3 cm friss gyömbér apróra vágva, 6 db újhagyma, 2,5 dl sötét szójaszósz, 2 ek fehérbor, 2 ek barnacukor, olívaolaj

A padlizsánhoz: 2 db padlizsán, 6 db újhagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 ek fehérbor, 1 ek szójaszósz, 1 ek cukor, chilipaszta, 3 cm hámozott friss gyömbér apróra vágva, 1 ek kukoricakeményítő, olívaolaj, napraforgóolaj

Elkészítés: A csillagánizst a szecsuáni borssal és 3 dl vízzel a felére beforraljuk, majd leszűrjük. Egy wokban felhevítjük az olívaolajat, beletesszük a gyömbért és a 3 cm-es darabokra vágott újhagymát, pár percig kevergetjük, majd beletesszük a bort, a cukrot, szójaszószt és a fűszeres lével felöntjük. Belehullajtjuk a csirkecombokat és lassú tűzön kb. 1 órát főzzük. Ezalatt a szósz kellemesen besűrűsödik, és a husi vajpuha lesz.

A padlizsánt 2x2 cm-es kockákra vágjuk és besózzuk, majd állni hagyjuk (ezáltal a keserű levét kidobja). Egy serpenyőben napraforgóolajat hevítünk, és a lecsepegtetett padlizsánkockákat puhára sütjük benne (ezt korábban is elvégezhetjük). Egy wokban felhevítjük az olívaolajat, beletesszük a gyömbért, újhagymát, fokhagymát, és pár percig kevergetjük, majd hozzátesszük a bort, chiliszószt, cukrot, szójaszószt és a hideg vízben elkevert kukoricakeményítővel besűrítjük a mártást. Végül hozzákeverjük az elősütött padlizsánkockákat.

Rizzsel tálaljuk, apróra vágott újhagymával díszítjük. Száraz fehérborral kísértük.

Nincsenek megjegyzések: