2007. október 21.

Zöldfűszeres burgonyagaluska parmezánnal átsütve


Mester Kukta lázban égek (az eredeti osztrák "Kochen und Küche" magazin linkjét megtaláljátok a gasztrolink rovatban), ez a recept a magyar verzió 2005/2 számából való. Imádom. Kicsit változtattam a recepten, de nem lett elég jó :)), ezért az eredeti előirat fog itt szerepelni (még kísérleteznem kell a saját ötleteimmel).

Hozzávalók: 70 dkg lisztes burgonya, 2 tojássárgája, 1 ek vaj, só, bors, szerecsendió, 1-1 csokor petrezselyemzöld és snidling, kevés majoranna, 6 dkg reszelt parmezán, 10 dkg húsos füstölt szalonna (én bacont használtam), pici vaj a sütéshez.

Előkészítés: a petrezselymet és a snidlinget megmossuk, szárazra itatjuk, finomra vágjuk. A szalonnát vékony csíkokra szeljük, a krumplit megmossuk, héjában puhára főzzük. Hagyjuk kicsit hűlni, azután meghámozzuk és még forrón kruplinyomón áttörjük.

Elkészítés: A krumplit a tojássárgájával, vajjal, petrezselyemmel, snidlinggel, parmezánnal, majorannával, szerecsendióval, sóval, borssal lágy tésztává dolgozzuk össze, majd két evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk belőle. Ezeket 1 evőkanál forró vajban mindkét oldalán szép pirosra sütjük, majd papírtörlőn leitatjuk róla a vajat. A szalonnát ropogósra pirítjuk (illetve ki hogy szereti :)), és zsírjával együtt ráhalmozzuk a galuskakupac tetejére.

Az ínyencebbek nálunk még egy kis tejfölt is raktak rá! ;) Illetve könnyű száraz vörösbort ittunk hozzá, ami nagyon jól passzolt.

Igazán harmonikus ízű, szuper kaja!!

1 megjegyzés:

Gourmandula írta...

hahó! Soha ne mondd, hogy soha! :))) Lehet, hogy a végén még édeskömény is kerül az asztalra! :) ha nem, az sem baj, nekem könnyebb, mert nem egy egész familiára kell szorgoskodnom. :) Teccik a blogod, nagyon sok örömöt és sok felfedezést kívánok! Gourmandula