2007. október 7.

Svéd almatorta

Most lebuktam... :))) valahogy mindig a sütik jönnek be, eddig csak egyetlen nyamvadt trutymós hússal tudtam szolgálni főétel témakörben... ezért ezúton is elnézést kérek! ;))

Mindenesetre ez a mai svéd almatorta nem először vendég a konyhaasztalon, régi jól bevált recept, a család nagyon odavan érte. Igazi őszi-téli süti! Az eredeti előirat nem saját, hanem egy ősrégi Mester Kuktából való. Sajnos csak egy fénymásolatom van, ezért nem tudom, melyik számban jelent meg...

Hozzávalók:

Tészta: 30 dkg rétesliszt, 20 dkg vaj (már reflexből nem használok soha többet margarint semmilyen sütihez... egyszerűen pocsék :) akármit is mondanak a gyártók :p), 9 dkg porcukor, 1 tojás + 2 tojássárgája, egy csipet só, fél csomag vaníliás cukor, egy fél citrom reszelt héja.

Töltelék: 1 kg érett, kemény alma (a fajta mindegy, én vegyesen használtam zöldalmát és jonatánt), egy fél citrom leve, 4 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg kristálycukor, egy-egy csipet őrölt (őrült :)) fahéj és szegfűszeg, 1 kupica rum, 8 dkg sárgabaracklekvár, 3 tojásfehérje, porcukor a hintéshez.

Előkészítés:

A lisztet a gyúródeszkára szórjuk és rászitáljuk a porcukrot, a vajat kis darabokra tördeljük, és elmorzsoljuk a porcukros liszttel, hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját, és hideg kézzel, gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrunk. Folpackba csomagolva fél órát pihentetjük a hűtőszekrényben. Az almát meghámozzuk, negyedeljük, kivágjuk a magházát, majd vékony szeletekre vágjuk. A citromlével, vajjal, mazsolával, vaníliás cukorral, 10 dkg cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel kis lángon puhára pároljuk. Végül belekeverjük a rumot, majd hagyjuk kihűlni a tölteléket.

Elkészítés:

A tésztát elfelezzük, az egyik felével kibéleljük a tortaforma alját. A tészta másik felét téglalap alakúra nyújtjuk és száraz tepsire terítjük. Mindkét tortalapot 210°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A kerek tortalapot kiszedjük a formából, a másikat pedig elmorzsoljuk. A lekvárt felforrósítjuk és bekenjük vele a tortalapot. Rászórjuk a morzsa felét, az almás tölteléket pedig kupola formában ráhalmozzuk, erre rászórjuk a maradék morzsát. A tojásfehérjét a maradék 10 dkg cukorral kemény habbá verjük. Egyenletesen rákenjük az almás töltelékre, és egy késsel "szőrösre" mintázzuk (sajnos ez nem igazán jön ki a képen, de élőben gyönyörű szőrös hatást keltett :))))). A tetejét meghintjük porcukorral, majd a tortát előmelegített sütőben, 210°C-on kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Forró vízbe mártott késsel szeletelhető... Ha még melegen tálaljuk, akkor nagy valószínűséggel szétesik (fényképezni is igen nehéz ilyenkor, de hát követel a család, csak követel.... :)). Viszont csodás íze van.

2 megjegyzés:

Gis írta...

oh my its so nice to see my template working here :D
if you have any question on changing anything let me know!!

Gis írta...

thank youuuuu for passingggg
i just uploaded a new template with roses *g*
hih :D if you need anything let me know :D