2007. október 1.

Narancsos túrótorta

Ez a torta is "régebbi darab", de remekül sikerült, szintén egy családi partyn vetettem be először. :)

Hozzávalók:
A piskótához (a szokásos, lásd lent, a papayagombócos joghurttortánál... de azért leírom még 1x ;)): 6 tojás, 13,5 dkg rétesliszt, 8 dkg finom szemcséjű kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor, fél kiskanál sütőpor.

A krémhez: 500 g Landmilch túró, vagy ricotta (a finom szemcsék miatt, hogy ne kelljen áttörni szitán ;)), vagy sima mezei túró - áttörve, 3 szép nagy narancs, 3 dl habtejszín, 15 g zselatin (a standard adag...), 10-15 dkg porcukor.

Díszítés: 1 narancs, 3 dl tejszínhab, hámozott, darált mandula, csokiöntet (Nesquik vagy hasonló)

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukrokkal, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat (ennél a résznél én alacsonyabb fokozatra szoktam kapcsolni a robotgépet, hogy ne törjön össze a hab). A kimért lisztet összekeverjük a sütőporral, majd kanalanként, apránként a tojáshoz keverjük. Egy sütőpapírral kibélelt 26 cm átmérőjű tortaformában, illetve 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, vagy tűpróbáig sütjük. Kivesszük, rácson hűlni hagyjuk. Ha kihűlt karimát pattintunk köré.

A túrót összekeverjük 10 dkg porcukorral. Az egyik narancs héját lereszeljük, majd 1 narancs kifacsart levével, és 2 narancs apró kockákra vágott húsával együtt a cukros túróhoz keverjük. A tejszínt 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a narancsos túrókrémet A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd miután jól megduzzadt, nagyon alacsony lángon folyóssá olvasztjuk, és hozzákeverjük a tejszínes-túrós-narancsos masszához.

A krémet elegyengetjük a piskótalapon, és 2-3 órára hűtőbe tesszük a tortát dermedni.


Miután megdermedt, leszedjük a karimát. A díszítésre szánt 3 dl tejszínt kemény habbá verjük ízlés szerinti mennyiségű cukorral, és bevonjuk vele a torta oldalát. Egy kés segítségével a darált mandulát az oldalához tapasztjuk, és a tetejére is szórunk egy kicsit. Végül a filézett narancsgerezdekkel, tejszínhabkupacokkal, és csokiöntettel fejezzük be a díszítést.

Isteni finom!!!!!

2 megjegyzés:

csokimacs írta...

Szia, Scamorza! Most járok először a blogodon, és nagyon-nagyon tetszik, szép, igényes és az ételeid csodásak! Gratulálok!

Névtelen írta...

Nagyon megtetszett a kép alapján a torta, és ezért elolvastam a receptjét, mivel túrótorta után böngésztem a neten. Elkészitettem és isteni lett. Köszönöm a receptet! Minden jót kivánok! én