2007. szeptember 30.

"Trutymós hús" laskagombával

Ez a csodás és találó elnevezés a következő finom ragura a bátyámtól származik. :) Viszonylag gyakori - és igen egyszerű - recept, mégis úgy gondolom, hogy itt a helye a blogomon!

Hozzávalók: 1 kg filézett csirkemell, 500 g laskagomba, 1 közepes fej hagyma, (olíva)olaj, 2 dl főzőtejszín, 2 dl tejföl, só, bors, szerecsendió, rizs.

Elkészítés: A csirkemellet felkockázzuk, a gombát megtisztíjuk és szeletekre vágjuk. Egy edényben (olíva)olajat hevítünk, és az apró kockákra vágott hagymát üvegesre dinszteljük benne. Hozzáadjuk a csirkekockákat, kicsit feljebb tekerjük a hőmérsékletet és az egészet átpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a gombát is, és fedő alatt puhára pároljuk. A párolás közben képződött levet nem főzzük el, hanem hozzáöntjük a tejszínt és a tejfölt, és alacsony lángon sűrűre beforraljuk az egészet. Ha szükséges, utánasózzuk, és tegyünk bele szerecsendiót is, mert attól isteni íze lesz! :) (Megjegyzés: a szerecsendió a kedvenc fűszerem!)

Egy tűzálló tál aljára öntünk 2 ek olajat, beleszórjuk a rizst. Meghintjük sóval, vagy ételízesítővel, majd kb. másfélszer annyi vízzel öntjük fel, mint a rizs. Lefedjük a tálat, és 200°C-ra előmelegített sütőben kb. fél óráig hagyjuk puhulni. Ha elkészült, villával lazítsuk fel, és szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

Nincsenek megjegyzések: